Na visokom nivou

Politikolog Albinot Maloku smatra da pitanje dinara treba da se riješava na nivou dijaloga između Kosova i Srbije u Briselu, ali da bi o tom pitanju trebalo da razgovaraju glavni pregovarači na visokom nivou, kao što je to bilo kada se rješavalo pitanje registarskih tablica.

Maloku smatra da je u tom pogledu zamjenik premijera Besnik Bislimi u pravu što odbija da razgovara o ukidanju dinara u Briselu.

"Pitanje registarskih tablica je bilo dio razgovora u Briselu u nekoliko faza. Bila je to fer odluka, digla se velika galama, Srbi su to iskoristili, negodovali su da ne učestvuju u izbornom procesu. A momenat prihvatanja, priznavanja bio je dio Briselskog sporazuma. E sad, na osnovu toga pitanje dinara trebalo bi da ima proces u Briselu na nivou glavnih pregovarača. Imam utisak da je Bisljimi u pravu po tom pitanju, jer on hoće, isti nivo kao za tablice. U Brisel treba treba da idu lideri obe strane", ocjenio je Maloku za Gazetu Blic.

Evropska unija je, kako dodaje, u "haosu" zbog sopstvene vizije u vezi sa pitanjem dijaloga između Kosova i Srbije.

"EU je u haosu sopstvene vizije u vezi sa pitanjem dijaloga. Ovaj haos Vučić uspješno koristi, ali to ne znači da i Kurti ne ide u dobrom smjeru. Kao rezultat toga što nemamo viziju od strane EU, imamo situaciju da je čak i dijalog doveden u pitanje uprkos činjenici što je to obaveza Kosova", rekao je Maloku.

On primjećuje da vlada Kosova nije dovoljno transparentna kada je riječ o procesu dijaloga, ali i da je takva kada su u pitanju i ostala pitanja.

Kako pojašnjava to je tako jer zvanično Kosovo nije sigurno da li može da sprovede sopstvene odluke na bilo kom nivou.

Izvor: Kosovo online/Gazeta Blic