Podrivaju dijalog

Sjedinjene Države se nadaju da će predstavnici Kosova prisustvovati sastanku u Briselu 27. februara na kojem bi se raspravljalo o situaciji poslije izbacivanja dinara iz platnog prometa, kaže u intervjuu za Glas Amerike Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan.

Escobar je ponovio da je Amerika zabrinuta što je “Kosovo ne tretira kao partnera”, i dodao da je problematičan način na koji je vlada Albina Kurtija promijenila politiku o platnom prometu, a ne sama politika, o čijoj se primeni i ranije razgovaralo.

"Ne želim da ulazim u to šta su sve posljedice, ali mislim da naše izjave u javnosti dovoljno jasno govore o tome kuda idu naši diplomatski i politički odnosi. Veoma smo zabrinuti zato što nas vlada Kosova ne tretira kao partnera, ne rade sa nama na regionalnoj stabilnosti i podrivaju dijalog - kojem su SAD u potpunosti posvećene. Mislim da je ambasador Jeffrey Hovenier ambasador SAD na Kosovu, to najbolje rekao - to komplikuje naš kapacitet da pomognemo Kosovu da se integriše u transatlantsku zajednicu. Kada god sa drugim partnerima razgovaramo o Kosovu, pogotovo sa onima koji ga ne priznaju, oni vide da Kosovo ne ispunjava obaveze u dijalogu pod okriljem EU, koji predstavlja cijelu EU. Dakle, to nam otežava da na bilo koji način branimo argumente Kosova, uključujući članstvo u EU i NATO, Savjetu Evrope i mnogim drugim organizacijama", naveo je Escobar.

Na pitanje da li je o novoj politici u vezi sa dinarom bilo riječi ranije u dijalogu jer, utisak je da SAD i EU kritikuju Kosovo zbog načina na koji je primenilo nova pravila, a ne zbog samih pravila Escobar je rekao da dvije su važne stvari u vezi sa tim.

"Jedna je da Zajednica opština sa srpskom većinom - čije je formiranje obaveza i što se nas tiče mora da se ispuni - uključuje rješavanje pitanja dinara na transparentan, elektronski način u skladu sa zakonima Kosova. I mi to podržavamo. Drugim riječima, ovo je problem koji bi bio rješen preko Zajednice. Mi imamo nekoliko zabrinutosti u vezi sa ovim: prva je naprasna promjena zakona. Odgovorne institucije ne iznenađuju svoje građane administrativnim promjenama koje će im poremetiti svakodnevni život".

"Zamislite sada da Poreska uprava u Americi (IRS) jednog dana odluči da će promijeniti poreski sistem, bez da je izdala nekakvo uputstvo ili obaveštenje. Pa to bi imalo ogromne posljedice po poslovanje. Drugo, nisu razgovarali sa lokalnom zajednicom koja zavisi od socijalnih davanja iz Srbije. Treće, Kosovo nije dalo nikakve alternative, recimo našoj ambasadi se obratila žena koja stoprocentno zavisi od socijalnih davanja, jer tako brine o svom sinu sa invaliditetom, ona nema nikakvu alternativu. Zatim, Kosovo je odbilo tehničku pomoć Kvinte da se nađe mehanizam isplate koji bi bio transparentan i elektronski, i ne bi remetio živote ljudi. Konačno, na samitu u Skoplju (sastanak lidera država Zapadnog Balkana i EU u januaru 2024, prim. nov) šest država je razgovaralo o sistemu platnog prometa koji bi se mogao primjeniti u svim zemljama. Dakle, sve što je Kosovo trebalo da uradi je da sačeka i da dobije transparentan sistem", ističe američki zvaničnik.

On je kazao da su jasna su očekivanja od Beograda u dijalogu.

"Neke stvari su ispunili - kao što je prihvatanje kosovskih registarskih tablica i carinskih dokumenata. I želimo da Srbija to načini nepovratnim i formalnim unošenjem u zakone ili propise. To se očekuje od Srbije. Ali, postoje još neke stvari koje su obećane, a nisu učinjene - recimo privođenje pravdi odgovornih za učešće u napadu u Banjskoj 24. septembra. To nije dio dijaloga, ali veoma je važno za regionalno pomirenje", navodi zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan, koji je kako tvrdi poptpuno saglasan sa pomoćnikom državnog sekretara Jamesa O'Briena koji je nedavno rekao da je Srbija načinila dva važna koraka ka priznanju Kosova kada je priznala tablice i cariska dokumenta.

Govoreći o situaciji sa izborima u Srbiji, američki diplomata je istakao da je izvještaj ODIHR-a o nepravilnostima “temeljan i fer” i da se od Srbije očekuje da postupi po tim preporukama pre narednih izbora.

Američki diplomata nije jasno rekao da li SAD podržavaju zahtjev Evropskog parlamenta za međunarodnom istragom neregularnosti na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima koji su 17. decembra prošle godine održani u Srbiji.