Savjetnik premijera

Savjetnik premijera Kosova Jeton Zylfaj, povodom poruke portparola Evropske unije Petera Stana - da je neprihvatljivo ponašanje Besnika Bislimija prema zvaničnicima EU, izjavio je da Stano treba da pokaže udržanost i da se bavi Srbijom, a ne Kosovom.

Zylfaj je za RTK rekao je potrebna uzdržanost, jer nije Kosovo strana koja blokira dijalog.

"Izjave u vezi s tim moraju biti uzdržane, čak i od strane Petera Stana. Kosovo nije strana koja blokira dijalog. Prihvatili smo sporazum i zatražili implementaciju. Srbija je ta koja to ne prihvata. On treba da se bavi Srbijom, a ne da iznosi optužbe i opomene u pravcu Kosova”, naveo je Zylfaj.

Dodao je da odluka CBK ne može biti predmet rasprave u Briselu, jer je to nezavisna institucija koja djeluje na osnovu Ustava.

Izrazio je uvjerenje da će zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi odgovoriti na poziv specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka.

"Lajčak je izaslanik za dijalog. Primarni posao je implementacija dogovora koje smo postigli. Odluka CBK ne može biti predmet rasprave u dijalogu sa drugom državom. Zato što je nezavisna institucija koja odlučuje na osnovu Ustava. Obično smo otvoreni za razgovore sa EU o raznim pitanjima, jer je EU partner kome težimo. Odazivali smo se i na pozive na dijalog kada su se bavili temama za dijalog. Na poziv koji je uputio Lajčak, vjerujem da će mu glavni pregovarač dati odgovor", rekao je Zylfaj.

Povodom sastanka Albina Kurtija u Minhenu sa Borrellom i Lajčakom, Zylfaj kaže da nije bilo dogovora, prihvatanja niti razgovora za sastanak u okviru dijaloga u Briselu.

"Bio sam dio sastanka s Borrellom. Lajčak je takođe bio prisutan. Od strane premijera za takav sastanak nije bilo ni saglasnosti, ni prihvatanja ni razgovora. Bio je to bilateralni susret sa Borrellom, jer smo tog dana imali još nekoliko sastanaka, uključujući grčkog premijera, američke senatore i kongresmene. Sa Borrellom održavamo sastanke svaki put, nije bilo razgovora o sastancima u okviru dijaloga”, dodao je Zylfaj.

On je kazao i da EU treba da vidi posvećenost Kosova u sprovođenju reformi i rješavanju pitanja sa Srbijom, pri čemu, ponavlja, fokus treba da bude na punoj, a ne djelimičnoj implementaciji sporazuma, kako to, tvrdi, traži jedna strana.

Izvor: Kosovo Online/RTK1