Politički analitičar

Politički analitičar Afrim Hoti ocjenjuje za Kosovo onlajn da ideja EU nije da kažnjava bilo koga, već da se izvrši pritisak na Srbiju i Kosovo kako bi se primjenilo ono što je dogovoreno. On smatra da će se trenutna situacija - u kojoj su mnogi evropski projekti na Kosovu blokirani - nastaviti, ali ne misli da će biti drugog paketa sankcija za Kosovo.

Hoti podsjeća da se Kosovo već suočava sa nekim političkim mjerama od strane EU i da već postoje neke posljedice tih mjera.

"Sa moje tačke gledišta, neće biti drugih sankcija, jer ideja EU nije da nekako kažnjava zemlje, naročito mlade zemlje, kao što je slučaj sa Kosovom. Kao ni drugu stranu. Mi ne vidimo EU sankcije prema Republici Srbiji niti prema političkom vođstvu u Srbiji. Ideja je kako izvršiti pritisak na obe strane u cilju primene onoga što je već dogovoreno: govorim o Ohridskom sporazumu i drugim sporazumima postignutim do sada između kosovskog premijera i srpskog predsjednika", navodi Hoti.

Ako do novih mjera ipak dođe, naravno da bi bilo posljedica za građane Kosova, smatra sagovornik portala.

"Šta god EU odluči, naravno da će uticati na građane, i na političke lidere obe zemlje. Ali najosjetljiviji efekti će pasti na građane obe zemlje. Daću vam primjer, postoje projekti koji su počeli prije političkih mjera EU. I oni su i dalje obustavljeni zbog političkih prepreka i neslaganja koje Vlada Kosova pokazuje prema vlastima EU. U vezi sa tim, ne vidimo nikakvu vrstu primene projekata, govorim o velikim projektima koji je EU namjeravala da sprovede", objašnjava.

Prema njegovim riječima, EU nema mehanizam da nametne neke odluke bilo kojoj zemlji.

"Ne samo EU, nego i zemlje bilateralno, ne mogu da nametnu. Sve što mogu da urade je da izvrše neku vrstu pritiska ili da iskoriste bilateralne odnose, naročito zemlje sa kojima ste u savezničkim odnosima. Govorim o Njemačkoj i Kosovu, ili Francuskoj i Kosovu ili UK i Kosovu. Ali to nije stvarni mehanizam za preduzimanje akcija ili za zaustavljanje nekih odluka", zaključuje Hoti.

Izvor: Kosovo Online