Isplate ograničene i u eurima

Dinari u srpskim sredinama na Kosovu ponestaju. Tako barem tvrde građani južno i sjeverno od Ibra koji su u utorak pokušali da podignu novac sa svojih žiro računa. Institucije na Kosovu i u Srbiji o tome za sada ćute.

Mira iz Gračanice, opštine sa većinskim srpskim stanovništvom kod Prištine, u utorak nije mogla da podigne socijalnu pomoć i dečiji dodatak jer su joj u pošti rekli da nema para.

Ova pošta radi u sistemu Srbije i tu mogu da se podignu primanja u dinarima, koja se izdvajaju iz budžeta Srbije.

"Ništa nisam primila, sada sam došla da uzmem ali nisu mi dali. Šta da radim sada?", kaže ona za Radio Slobodna Evropa (RSE) uz napomenu da od tih para živi.

Socijalna pomoć u srpskom sistemu iznosi oko 11.000 dinara ili 100 evra po članu porodice.

Mira navodi da ne prima nikakvu novčanu naknadu iz budžeta Kosova, te se nada da će pitanje upotrebe dinara na Kosovu uskoro biti rešeno.

Do nestašice dinara u Gračanici je došlo nakon što su kosovske vlasti 13. februara po drugi put zabranile uvoz srpskog dinara uz obrazloženje da o tom pitanju odlučuje Centralna banka Kosova (CBK).

Inače, 1. februara je na snagu stupila odluka CBK kojom se uređuje da je evro jedina valuta za gotovinska plaćanja i platni promet. Tom odlukom se u praksi ukida dinar, koji je do sada cirkulisao u srpskim sredinama na Kosovu jer pripadnici srpske zajednice upravo u dinarima imaju razna primanja iz budžeta Srbije: plate, penzije, socijalnu pomoć, dečiji dodatak, roditeljski dodatak i tako dalje.

I radnici pošte u Severnoj Mitrovici na severu Kosova klijentima poručuju da nemaju para za isplate, potvrđuje za RSE Radmila, još jedna korisnica socijalne pomoći u srpskom sistemu.

Ipak, ona je uspela da podigne novac u banci Poštanske štedionice, koja takođe radi u sistemu Srbije i trenutno je jedina banka na Kosovu koja posluje dinarima.

"Meni pare trebaju za insulin, za lekove. I onda odem u poštu i nema (novca za isplatu socijalne pomoći). Ali ovde (u Poštanskoj štedionici) sam, sreća, podigla", kaže Radmila.

Isplate ograničene i u eurima?

Gorici su pak u Poštanskoj štedionici u Severnoj Mitrovici isplatili samo dečiji dodatak u vrednosti oko 10.000 dinara ili 90 evra.

"Rekli su mi 'dođi sutra ujutru da primiš socijalnu' (pomoć)", kaže Gorica i dodaje da će u narednom periodu možda morati da ide u Rašku (grad u Srbiji) da podigne novčane naknade koje prima.

Ispred ove banke ekipa RSE je zatekla i Aleksandra, koji je došao da podigne platu. Prema njegovim rečima, zaposleni u Poštanskoj štedionici svoje klijente obaveštavaju da mogu da podignu 10.000 dinara ili 100 evra u toku dana.

"Kako će dalje biti, videćemo", kaže on.

Kako je ranije rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zaposleni u zdravstvu i obrazovanju plate primaju u dva dela, odnosno svakog 6. i 21. u mesecu.

Pored obrazovnih i zdravstvenih institucija, u srpskim sredinama na Kosovu funkcionišu i druge institucije Srbije, čiji se radnici takođe isplaćuju u dinarima.

Jedna od njih je Dragana iz Gračanice, koja će, kako kaže, po svoju platu otići u Srbiju.

"Kada mi treba idem tamo (u Srbiju) i podignem. Ne mogu ovde jer primam platu preko Poštanske štedionice a nema dinara. Nekada idem u Kraljevo, nekada na granici. Na Jarinju ima Poštanska štedionica", kaže ova sagovornica RSE-a.

Bez rešenja na pomolu

RSE se obratio Pošti Srbije, Poštanskoj štedionici i Narodnoj banci Srbije sa upitom na koji način će se rešiti problem nestašice dinara na Kosovu, ali odgovor nije stigao.

Nisu odgovorili ni iz Vlade Kosova na upit da li takozvani tranzicioni period predviđa isplate novčanih naknada iz budžeta Srbije u dinarima.

Kosovo insistira na direktnoj komunikaciji sa nadležnim institucijama Srbije kako bi se pronašlo rešenje oko isplate novčanih naknada iz budžeta Srbije, dok zvanični Beograd to odbija i traži da se pitanje pokrene u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Vučić je 18. februara za beogradsku TV Prva rekao da ne zna koje je rešenje oko upotrebe dinara na Kosovu, niti kako će se isplaćivati novčane naknade.

"Kada ga budem znao, obavestiću javnost", rekao je on.

"Naši američki i evropski partneri govore da je uredba legalna jer se bori protiv finansiranja terorizma, ilegalnih aktivnosti, ali mi ne treba previše da žurimo da to u potpunosti implementiramo. I tako ćemo postupiti tokom februara", rekao je on.

Centralna banka Kosova je takođe 12. februara saopštila da prelazna faza primene njene uredbe ne može trajati duže od tri meseca.

Narodna banka Srbije je godinama unazad slala dinare u svoj trezor u opštini Leposavić na severu Kosova, odakle je potom novac do finansijskih ustanova koje rade u sistemu Srbije, kao što su pošta ili banka Poštanska štedionica, prevozila međunarodna kompanija Henderson.

Međutim, sada CBK navodi da je ta praksa nezakonita, jer samo ona može da izvozi i uvozi kovanice i novčanice na teritoriji Kosova.

Pitanje dinara stiglo do Ustavnog suda Kosova

U međuvremenu je tim srpskih pravnika podneo zahtev za ocenu ustavnosti Uredbe Centralne banke Kosova zbog "efekta štete koja je naneta građanima" uz zahtev da se ona suspenduje.

Kako je jedan od tih pravnika rekao za Kossev, lokalni medij na srpskom jeziku, uredbom CBK se krše osnovna ljudska prava – na imovinu, rad, obavljanje profesije, zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Takođe, grupa pravnika je u svom zahtevu navela da je primena uredbe diskriminatorna, jer pogađa pre svega srpsku zajednicu na Kosovu, te da nije bilo nikakvih prethodnih konsultacija sa pogođenom zajednicom.

I međunarodna zajednice je ranije izrazila zabrinutost da bi odluka Centralne banke Kosova mogla da ima negativan uticaj na kosovske Srbe i podigne etničke tenzije.

Od kosovskih vlasti je zbog toga zatraženo odlaganje primene ove uredbe.

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenier (Jeffrey Hovenier) je 15. februara rekao da je odluka Kosova da primeni odluku Centralne banke Kosova o zabrani srpskog dinara uticala na kvalitet odnosa SAD i Vlade Kosova.

Prethodno je pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Džejms O'Brajen (James O'Brien), 13. februara rekao da je Vlada Kosova ugrozila partnerstvo sa SAD zbog odluke o zabrani srpskog dinara.