Albanian post

Zamjenica premijera i ministarica spoljnih poslova, Donika Gërvalla, zatražila je od Njemačke da udalji aktuelnog ambasadora Nemačke Jorna Rohdea sa Kosova, saznaje Albanian Post iz svojih izvora.

Izvor u MSP-u Kosova i drugi u njemačkoj ambasadi na Kosovu, obavjestili su Albanian Post da je Gërvallin zahtjev upućen tokom njene posljednje posjete Berlinu, gdje se pored sastanka sa predsjedavajućim Odbora za spoljne poslove Njemačke, Mihaelom Rotom sastala i sa ministrom odbrane Njemačke, Borisom Pistoriusom.

Na sastanku sa Pistoriusom održanim 31. januara, prije njegove posjete Prištini, Gërvalla je izrazila pritužbe na Rodea i njegov rad na Kosovu.

Isti izvori su pojasnili da se Gërvalla žalila da se diplomata koji predstavlja Njemačku na Kosovu "mnogo mješa” i da mnogo piše na platformi "X”.

"On piše o stvarima o kojima ne bi trebalo i treba da napusti Kosovo“, bila je molba Donike Gërvalle.

Ali Rohde nije jedini Nijemac na koga se Gërvalla žalila.

S obzirom da je i sama njemački državljanin, više kao državljanin Njemačke, a manje kao diplomata Kosova, ona je takođe izrazila svoje negativno mišljenje o njemačkom izaslaniku za Zapadni Balkan, Manuelu Sarrazinu.

Gërvalla je govorila i o Jensu Plotneru, savjetniku njemačkog kancelara Olafa Scholza.

Za Plotnera, jednog od glavnih ljudi uključenih u izradu francusko-njemačkog plana iz kojeg proizilazi Osnovni sporazum dogovoren između Kosova i Srbije, Gërvalla je rekla da se previše angažuje u njemačkoj spoljnoj politici za Kosovo i da je potpuno amortizovao Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke.

Gërvalla je rekla da je u dobrim odnosima sa svojom koleginicom Analenom Berbok, ali se požalila da Plotner ne ostavlja prostor za ministaricu i da tako iz Kancelarije vodi spoljnu politiku Njemačke u odnosu na Kosovo i Zapadni Balkan.

Albanian Post je takođe potvrdio da je njemački ambasador Rohde upoznat sa Gervalinim zahthevom da ga smheni.

Ovo nije prvi put da Gërvalla kritikuje zapadne diplomate i njihov pristup prema Kosovu.

U nekim slučajevima je svoje stavove iznosila javno.

Radikalnije nego ikad bilo je to u intervjuu za austrijski list Der Standard 21. juna prošle godine.

Upitana o stavovima međunarodne zajednice tada, nakon izbora održanih u opštinama na sjeveru gde su Srbi bojkotovali glasanje, Gërvalla je eksplodirala.

Amerikanci i Evropljani su tada zahtjevali da albanski gradonačelnici izabrani na osnovu minimalnog broja glasova rade van opštinskih objekata, kao kompromis za nedostatak legitimiteta.

"Kosovo ne može da izvrši političko samoubistvo čak ni za svoje najbliže prijatelje“, rekla je tada Gërvalla.

"Mi, kao Zapad u celini, ne bi trebalo da dozvolimo da neke problematične diplomate dovedu region u rat u nesvetom savezu sa Putinovim predstavnikom, Vučićem“, izjavila je Gërvalla.

"U svakom slučaju, mi ćemo braniti svoju zemlju jer branimo vladavinu prava i demokratiju. Vučića ne možete zaustaviti ni novcem ni smirivanjem, samo kristalnim stavom. EU ovo nema, jer nije jedinstvena”.

Iznjela je i direktne kritike na račun određenih ličnosti, kao što je specijalni predstavnik EU za dijalog, Miroslav Lajčak.

"Predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak često zastupa Vučićev stav. Ovo nije samo smrtonosno za posredovanje, podstiče Vučića na eskalaciju“, iznela je Gërvalla iste stavove koje će kasnije saopštiti i premijer Kosova, Albin Kurti.