Normalizacija

Izaslanik njemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin rekao je da Srbija i Kosovo moraju da unaprede implementaciju Ohridskog sporazuma, u cilju uspješne integracije Zapadnog Balkana u EU, prenosi Deutsche welle.

Na pitanje kako komentariše krizu u odnosima Srbije i Kosova, Zarazin navodi da nada postoji jer je tu specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak.

"On radi, ima agendu i želi da postigne implementaciju Ohrida. A naš pristup je da ga podržimo i uradimo sve, da se iskoristi ovaj prostor koji sada ispunjava Miroslav Lajčak. On je veoma aktivan i to je naš pristup. Čini mi se da nema smisla previše razmišljati o tome šta će usljediti. Mi smo za Ohridski sporazum i želimo da obe strane napreduju u implementaciji, i mislim da je to ključno. Vidim na obe strane da će unutrašnja politika postati važan faktor. Želim to eksplicitno da kažem, budućnost čitavog regiona je u EU i to ponekad mora da stoji iznad unutrašnje politike", poručio je Sarrazin.

Budući da Zapadni Balkan nije bio na agendi na Minhenskoj konferenciji, Sarrazin ističe da je, uprkos tome, region veoma važan za EU.

"Vjerujem da svi znaju da smo u fazi kada se čini da su rat u Ukrajini, pitanje budućeg svjetskog poretka, američki izbori i Trump u prvom planu. Vjerujem da ne treba zaboraviti da će u svim ovim pitanjima strateška sposobnost Evrope da pozitivno razvija Zapadni Balkan biti odlučujuća za pitanje da li će nas ozbiljno shvatiti u drugim situacijama. Naravno, od EU se traži da snabdjeva Ukrajinu, ali tema koja je, u najmanju ruku druga po važnosti, je Zapadni Balkan. Ako kapaciteti EU tamo ne funkcionišu adekvatno, kako nas neko daleko, daleko od nas može shvatiti ozbiljno u globalnom nadmetanju oko velikih svjetskih pitanja", naglasio je Sarrazin.

On je istakao da razumije da integrcija Zapadnog Balkana u Uniju traje dugo, što može biti obeshrabrujuće.

"Razumijem da se mnogi ljudi plaše da smo dugo čekali i da sada izgleda da drugi prestižu Balkan. Prvo, mislim da treba da imamo na umu da će priča o uspjehu svake zemlje u pravcu širenja koristiti svima. Ukrajina je učinila Evropu odlučnom da želi proširenje sa Zapadnim Balkanom. Kancelar i ministarka spoljnih poslova su u svojoj biografiji i načinu razmišljanja veoma povezani sa ekspanzijom Zapadnog Balkana. Za nas Ukrajina i Zapadni Balkan nisu izazov, ali oba imaju izuzetan geostrateški značaj", naveo je on.

Dodaje da je poenta da politika nemačke vlade, kao države članice EU, napravi svoj doprinos kako bi evropski koncept bio uspješan na Zapadnom Balkanu.

"I svi radimo za jedan cilj, a to je uspješna integracija Zapadnog Balkana u EU. A komisija će uskoro dati nove prijedloge, da put ka ovom cilju bude pouzdaniji", naglasio je Sarrazin.

Izvor: Kosovo Online/DW