Kritika vlasti

Poslanici opozicionih partija LDK, PDK i AAK ukazali su da Kosovo od proglašenja nezavisnosti nikada nije bilo ranjivije, a da proslava tog događaja nikada nije bila dosadnija, prenosi Reporteri.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Rezarta Krasniqi primjetila je da za obilježavanje 16. godišnjice nije bilo posjeta iz međunarodne zajednice, osim protokolarnih organizacija, za šta je okrivila vlast premijera Albina Kurtija.

"Imali smo slabu organizaciju, osim onih koje su protokolarne, nismo imali nijednu posjetu naših međunarodnih saveznika, jer od preuzimanja vlasti Kurtija nikada nismo našli dogovor sa njima i svaki dan vidimo različite izjave kako iz EU tako i iz SAD. Prva je godina proslave nezavisnosti gdje smo pod sankcijama EU. Vidjeli smo pojedinačne izjave međunarodnih i američkih agencija", rekla je.

Krasniqi je dodala da Vlada Kosova mora da se dogovori sa saveznicima za svaku akciju.

"Morali su da se dogovore jer smo zahvaljujući njima tu gdje jesmo danas, ali znate da ovaj premijer već tri godine vodi državu u ćorsokak. U integracionim procesima je u većini slučajeva bila podrška čak i od opozicije, ali ovi drugi važni procesi, kada poslije donošenja odluka zovete opoziciju, to nije saradnja. To je prvi put da imamo premijera koji ne sarađuje sa opozicijom, tri godine od kako je došao ne radi za građane Kosova, već samo za članove Samoopredjeljenja", rekla je Krasniqi.

Poslanica Demokratske partije Kosova Blerta Deliu-Kodra rekla je da je neoprostivo to što Vlada Kosova ne koordiniše sa saveznicima, uzimajući u obzir njihovu posvećenost da Kosovo bude slobodno i priznato od strane drugih zemalja.

"Neoprostivo je što se svi sjećamo, posebno uoči praznika nezavisnosti, puta da Kosovo postane država, prolivene krvi, žrtvi, mučenika, ali i naših saveza, intervencija Natoa i činjenica da su naši partneri snažno pomogli da Kosovo postane država. Da se konsoliduje u smislu svog međunarodnog osnaživanja da ga priznaju druge zemlje da postane član međunarodnih organizacija, a danas Kosovo nastavlja da slabi, da bude ranjivije i nema napretka", rekla je.

Deliu-Kodra je dodala da nije dobra vijest da partneri zameraju i da koordinacija sa njima treba da bude i u trenutku kada su radnje vlade ustavne.

"Zbog toga nije dobra vijest da na, partneri zameraju. Moramo da poštujemo partnerstvo i da sačuvamo ovo partnerstvo, posebno kada je u pitanju naš glavni saveznik, a to je SAD, koje su uložile ne samo kapital u vojsku, uložile su sav svoj ljudski kapital godinama i svuda na putu Kosova, u Savjet Evrope i u našu nedovršenu bitku sa Srbijom, imamo adresu, imamo garanciju, imamo partnerstvo koje su SAD i EU. Dakle, nije lako danas govoriti o sankcijama, nije lako danas prebrojati bitke, prepreke, naš težak put u vrijeme kada su glavna vijest ukori koje svakodnevno dobijamo od partnera", dodala je.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Albana Bytyqi rekla je da Kosovo prvi put slavi nezavisnost pod sankcijama.

Kaže da zahvaljujući vladi Albina Kurtija Kosovo danas ne sarađuje sa saveznicima i nema podršku SAD.

"Prvi put smo kao država pod sankcijama, to je zahvaljujući lošem upravljanju Albina Kurtija i Samoopredjeljenja. Ono što je bitno je da mi kao država nismo u mogućnosti, a ni Vlada Samoopredjeljenja nije u stanju da da doprinos što se tiče građana kojima je potrebno zapošljavanje, treba da se razvijaju u našoj zemlji, a ne da bježe u inostranstvo. Znamo dobro da je ova godina zaista bila veoma zabrinjavajuća godina za nas kao građane i za nas kao političare", kazala je Bytyqi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri