Pojačano prisustvo

Komandant Regionalne komande Istok Kfora pukovnik Ross Walker izjavio je da su američke mirovne trupe na Kosovu dobro opremljene i spremne da spriječe nasilje na sjeveru.

U razgovoru za Reuters, pukovnik Walker je naveo da je Nato nakon događaja iz septembra prošle godine pojačao svoje prisustvo na Kosovu za još 1.000 vojnika.

On je naveo da više od 570 američkih vojnika služi u misiji koju vodi NATO, koja ukupno ima oko 4.500 raspoređenih vojnika.

„Dobro smo pripremlјeni, dobro obučeni i opremlјeni da reagujemo na bilo šta što bi se moglo dogoditi ovde“, rekao je u intervjuu Reutersu pukovnik Walker, komandant američkih vojnika iz Nacionalne garde teksaške vojske.

„Iako smo spremni da reagujemo na bilo šta, naša želјa i želјa je da uvijek prvo stvari radimo mirnim dijalogom”, naveo je Walker.

On je objasnio da se neki od američkih vojnika nalaze u kampu Nothing Hill u blizini Leposavića i na patrolnim rutama koje povezuju Kosovo i Srbiju.

Reuters prenosi da oni parkiraju svoje neokloplјene bele kamione blizu granice sa Srbijom, a zatim šetaju pored metalnih šipki na kojima su donedavno stajali znakovi koji označavaju graničnu liniju između Kosova i Srbije.

Patroliraju pješice i nose samo pištolјe, što je znak da su stvari u poslednje vrijeme mirne, navodi ova agencija.

Izvor: Reuters/Kosovoonline