Čestitka za 16. godišnjicu nezavisnosti

Američki predsjednik Joe Biden u čestitki za 16. godišnjicu proglašenja nezavisnosti Kosova ohrabrio je vodstvo na Kosovu da ispuni sve obveze iz dijaloga za normalizaciju odnosa sa Srbijom.

"Zajedno s drugim zemljama u regiji i širom svijeta, SAD ohrabruju vodstvo Kosova da ispuni sve obaveze, uključujući sve dogovore postignute kroz ovaj proces", naveo je Biden u čestitki upućenoj predsjednici Kosova Vjosi Osmani.

Američki predsjednik rekao je da SAD i Kosovo dijele trajno prijateljstvo i partnerstvo "ojačano našom zajedničkom vizijom za mirniju, sigurniju i prosperitetniju regiju".

"Takođe nastavljamo podržavati napore u dijalogu uz posredovanje Evropske unije u pravcu postizanja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Srbijom — što je važan korak prema konačnom međusobnom priznanju", rekao je Biden.

Kosovo i Srbija vode dijalog za normalizaciju odnosa, uz pomoć Evropske unije (EU), od 2011. SAD podržavaju ovaj proces, ali nisu dio njega.

Tokom godina strane su postigle nekoliko sporazuma, ali nisu svi provedeni u praksi. Jedan od sporazuma koje međunarodna zajednica ustrajno traži od Kosova je onaj o uspostavi Zajednice opština sa srpskom većinom.

Vlada Kosova izrazila je sumnju da bi takva etnička zajednica mogla naštetiti funkcionalnosti kosovske države.

Isto tako, prošle godine strane su postigle dogovor o putu normalizacije i dogovorile aneks za njegovu provedbu.

Sporazum o normalizaciji odnosa od 11 članova predviđa, između ostalog, nivo samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu i međusobno priznavanje državnih simbola, a od Prištine i Beograda traži i provedbu svih dosadašnjih sporazuma postignutih tokom dijaloga.

EU je saopoštila da se sporazum, koji nije potpisan, ali je obavezujući za strane, još nije počeo provoditi.