Bivši šef Unmika

Bivši šef Unmika Søren Jessen-Petersen u intervjuu za Telegrafi izražava skepsu po pitanju toga da će ove godine biti postignut neki sporazum između Srbije i Kosova i naglašava da je dijalog jedini put koji obe strane vodi napred.

"Dijalog je jedini put napred – pod vođstvom Evropske unije i u bliskoj konsultaciji sa SAD. EU koristi integraciju u evropsku porodicu i kao šargarepu i kao štap, a SAD se ne kolebaju u podršci tom procesu. Bojim se da do bilo kakvog dogovora između Kosova i Srbije neće doći ove godine, s obzirom na sadašnje političko rukovodstvo u Srbiji", rekao je Jesen-Petersen.

Podsjećajući da je Zajednica srpskih opština bila, kako kaže, s pravom dio Ahtisaarijevog sporazuma, Jesen-Petersen ističe da kosovske institucije treba da učine više za Srbe u smislu osjećaja pripadnosti na Kosovu.

Istovremeno, kako dodaje, kosovske institucije trebalo bi da vode računa o kontinuiranim destabilizujućim potezima Beograda koji, kako navodi, drži mnoge Srbe na Kosovu kao taoce svoje destabilizujuće politike na Kosovu.

Komentarišući kaznene mjere koje je EU uvela Kosovu, Jesen-Petersen kaže da ne razumije razloge zbog kojih je EU djelovala sankcijama.

S druge strane, ukazuje, kosovski političari, sve dok ne prave kompromise sa svojom nezavisnošću, trebalo bi da budu pažljiviji da ne antagonizuju svoje prijatelje i pristalice i da tu podršku ne uzimaju zdravo za gotovo.

"Kosovo je danas nezavisno više od 15 godina i još uvijek gradi državu. Napredak može ponekad biti spor, ali put napred je jasan i nepovratan", ističe.

Smatra da je napredak Kosova i u ekonomskom i socijalnom smislu spor i kaže da tu imaju udjela i regionalne i globalne ekonomske okolnosti i još uvijek napeta politička klima u regionu, a da su djelimično krivi i političari.

"Međutim, nedavna odluka o liberalizaciji viznog režima može pomoći da se poveća brzina i sadržaj napretka u ovim oblastima", dodaje.

Govoreći o procesima pred Specijalnim sudom u Hagu liderima nekadašnje OVK, Jesen-Petersen kaže da nema razloga da sumnjam u to da će suđenje biti pravično, ali izražava žaljenje što je proces bio i nastavlja da bude veoma spor.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi