Ministar odbrane

Ministar odbrane Ejup Maqedonci poručio je da je bivši premijer Ramush Haradinaj zaslužan za to što će KBS dobiti američki raketni sistem "Javelin", prenosi Albanian post.

Maqedonci je pomenuo da postoje izvještaji u kojima se jasno vidi da je Haradinaj zaslužan za obezbjeđenje američkog protivtenkovskog sistema "Javelin” potvrdivši da je zahtjev za ovaj sistem podnet u martu 2022. godine.

"Zahtjev za "Javelin" podnet je u martu 2022. Bivši premijer Haradinaj bio je prvi premijer koji se obratio zahtjevu za otvaranje programa”, rekao je Maqedonci.

Makedonija i Sjedinjene Američke Države prihvatile su 11. januara zahtjev Kosova za kupovinu protivtenkovskog sistema "Javelin" i drugog naoružanja, dok se očekuje da će Statet department zahtjev proslediti američkom Kongresu.

Ako Kongres odobri kupovinu raketa, na raspolaganju KBS, pored moćnog turskog sistema "Omtas“ za uništavanje tenkova i oklopnih vozila, biće i "Javelin“, koji je izazvao senzaciju na ukrajinskom ratištu.

Pored "Javelina", Maqedonci se osvrnuo na još jednu temu koja se tiče KBS. On je saopštio u Komisiji za bezbjednost da je tokom 2023. godine 221 pripadnik Kosovskih bezbjednosnih snaga, uključujući i penzionisane, podneo ostavke, od čega 129 dobrovoljno.

"Što se tiče 2023. godine, otišao je 221 pripadnik KBS-a, uključujući aktivne, rezervne i državne službenike, to uključuje i redovnu penziju u koju je otišlo 59 članova, u neredovnu dvije osobe, njih 14 se penzionisalo nakon povećanja starosne dobi, 129 je otišlo dobrovoljno u prestanak službe, njih četvoro otišlo je iz rezervnog sastava, jedan civil, jedan je otpušten iz službe, dva člana izgubila su status pripadnika KBS, a sedam je uklanjeno iz odbora“, rekao je ministar.

Dodao je da su razlozi različiti, počev od socijalnog, pa do platnog aspekta.

"Mnogi nisu imuni na mogućnosti koje im se nude van institucije. Ovo nije samo trend ovde, već globalni trend”, naglasio je Maqedonci.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post