Ukidanje dinara

Ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rohde, povodom odlaganja primjene Uredbe Centralne banke Kosova, kojom se ukida dinar, za tri mjeseca, istakao je da nije suština u nejasnim deklaracijama za prijelazni period od mjesec, dva ili tri, već - da li će Srbi ove ili sljedeće nedjelje dobiti penziju ili platu.

"Ako imate rješenje, ja sam poslednji koji bi ga kritikovao. Ali, do sada smo vidjeli, u zahtjevima međunarodnih predstavnika i onih koji su pogođeni, vidjeli smo zahtjeve; i odjednom, korak po korak, pojavljuju se nove objave: mjesec, sad tri mjeseca. Ono što nam je potrebno je jasnoća za sve", rekao je Rohde.

Upitan da li ima pogoršanja kosovsko-nhemačkih odnosa nakon poslhednjih dešavanja, Rohde kaže da "jedino što može sa sigurnošću da kaže jeste da je izvesno da je klima u kojoj sarađuju sa vladom unapređena“.

Rohde ne sumnja da Kosovo ima puno pravo da postavi svoj monetarni suverenitet, ali je problem, prema njegovim riječima, u načinu sprovođenja i samoj odluci.

"Znate, Njemačka je jedan od najbližih partnera Kosova. Prošle nedjelje, moj ministar odbrane je bio ovdje. I još je rekao: Vi imate pravo da sprovedete ovu odluku, ali uradite to sa dužim planom implementacije; i to tako da svi budu obavješteni i da se niko ne plaši. I mi moramo da preduzmemo ovaj korak. Još ne vidim da smo došli do ovog koraka“, dodao je ambasador.

Prema njegovim riječima, Njemačka, kao i zemlje Kvinte, želi da Kosovo ostvari "svoj puni suverenitet", ali da kritikuju jednostrano djelovanje i nedostatak koordinacije.

"I, opet, imate jednostrani korak koji je najavljen vrlo brzo i kratko. I uzmimo za primjer licenciranje banke. Licenciranje banke se ne obavlja za dva dana. Ili tri. Postoji proces. Procesi zahtjevaju vrijeme. I rekao bih da kada imate plan, prvo postavite plan, a zatim odredite vremenske okvire. A ne obrnuto, prvo rokovi pa planovi", rekao Rohde.