Centralna banka Kosova

Centralna banka Kosova (CBK) saopštila je u ponedjeljak da prijelazna faza primjene njene uredbe, kojom se zabranjuje korišćenje srpskog dinara, ne može trajati duže od tri mjeseca.

Uredba CBK-a, koja propisuje da je euro jedina valuta koja se može koristiti za gotovinska plaćanja u celoj zemlji, stupila je na snagu 1. februara, uprkos snažnom međunarodnom pritisku da se odloži njegova primena.

U saopštenju za javnost od ponedeljka, CBK je objavila da je izradila novi plan za olakšavanje implementacije efekata uredbe na gotovinsko poslovanje u određenim zajednicama.

CBK je saopštila da o planu obaveštava javnost sa "dodatnim radnjama za koje se očekuje da će biti sprovedene u najkraćem mogućem roku, ali ne dužem od tri meseca, u saradnji sa bankama i drugim finansijskim institucijama".

Kosovski Srbi protestovali su u ponedeljak u Severnoj Mitrovici protiv ove uredbe.

Novi plan Centralne banke Kosova dolazi nakon brojnih kritika međunarodne zajednice na račun kosovskih vlasti jer nisu odgodile rok za implementaciju uredbe, rekavši da je potrebno više vremena da se srpska zajednica prilagodi toj odluci.

Premijer Albin Kurti rekao je ranije tokom dana da, iako Kosovo neće odustati od odluke o zabrani plaćanja dinara za gotovinsko plaćanje, poštuje zahteve međunarodne zajednice po tom pitanju.

CBK je saopštila da je preduzela niz mera pomoći za kosovske Srbe u četiri severne opštine, uključujući otvaranje besplatne telefonske linije (0800-222-55), e-mail za žalbe, kao i namenski broj na "viber''.

Među olakšavajućim merama koje je preduzeo su ublažavanje uslova za otvaranje bankovnih računa, privremena suspenzija CBK takse koja se primenjuje za otvaranje filijala/kancelarija, "kako bi se podstakle licencirane nebankarske finansijske institucije (sa naglaskom na razmenu) za otvaranje kancelarija u opštinama Kosova sa srpskom većinom, posebno u četiri severne opštine".

CBK je rekla da će bankarske usluge, poput otvaranja računa, komercijalne banke u svakoj od četiri severne opštine na mobilan način nuditi organizovano kako bi bile što bliže građanima, kao i instaliranje nekoliko bankomata i drugih uređaja za elektronsko plaćanje, odnosno finansijske samousluge.

Takođe, rekla je CBK, biće omogućena razmena dinara u evre od strane licenciranih finansijskih i menjačkih institucija.

Srbija je oštro kritikovala uredbu CBK, tumačeći je kao cilj Vlade Kosova da deportuje Srbe.

Srpska država dodeljuje milione evra Srbima na Kosovu nakon što im – kroz paralelni sistem – isplati plate, penzije i dodatnu pomoć.

Narodna banka Srbije godinama je dinare slala u sef u opštini Leposavić, na severu Kosova, a zatim ih je transportovala međunarodna kompanija Henderson.

CBK je saopštila da je takva praksa nezakonita, jer samo ona može da izvozi i uvozi kovanice i novčanice na teritoriji Kosova.

Ustav Kosova predviđa da za gotovinsko plaćanje treba da postoji samo jedna valuta.

Kosovo nije deo evrozone – koju čini 20 zemalja članica Evropske unije – ali ima evro kao glavnu valutu od 2002. godine.