Kritike prema Kosovu

Predsjednica poslaničke grupe Samoopredjeljenja Mimoza Kusari-Lila kaže da su izjave portparola Evropske unije Petera Stana donekle pristrasne, i da Kosovo odlučuje na osnovu Ustava, piše Teve 1.

"Kritike Evropske Unije, ili u ovom slučaju njenog portparola Petera Stana, uvijek su pokazivale dozu pristrasnosti, posebno u kritici prema Kosovu. Ono što mogu da kažem u ovoj situaciji je da su odluke Vlade u skladu sa Ustavom, nema jednostranih odluka", kaže ona.

Kusari-Lila dodaje da se nada postizanju konačnog sporazuma koji vodi ka normalizaciji odnosa, ali prema njenim riječima, Srbija nije spremna da potpiše.

"Već je jasno da je Srbija rekla da sporazum nije potpisan, uprkos činjenici da je Kosovo izrazilo spremnost da ga potpiše", ističe Kusari-Lila.

Opozicija na Kosovu misli drugačije. Rezarta Gashi iz LDK smatra da Kurti i Bislimi nisu zainteresovani za ukidanje mjera EU protiv Kosova.

„Znate da je Kosovo pod sankcijama Evropske unije, prošlo je 227 dana a premijer ni njegov zamjenik se ne bave ovim pitanjem. Očekujemo da se o ovome glasa u Skupštini Kosova, za nas je apsurdno da glasamo o drugim sporazumima dok smo pod sankcijama”, kaže Gashi.

Time Kadrijaj iz Alijanse za budućnost Kosova ne vjeruje u promjenu odluke EU o ukidanju mjera Kosovu.

„Na svim sastancima sa međunarodnom zajednicom nam je rečeno da sankcije neće biti uklonjene dok se ne ispune obaveze i uslovi zbog kojih su sankcije uvedene. Jedan od uslova je bilo održavanje slobodnih izbora i deeskalacija situacije”, ističe Kadrijaj.

Izvor: Kosovo Online/Teve1