Kao prije Banjske

U četiri opštine na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, osvanuli su grafiti sa natpisom "Kad se vojska na Kosovo vrati, Severna brigada živi".

Zamjenik direktora policije za region sjever Veton Elshani je za Radio Slobodna Evropa rekao da je tužilaštvo pokrenulo slučaj zbog "širenja mržnje".

On je dodao da se za sada ne zna ko ispisuje ove grafite.

Vlada Kosova je organizaciju Severna brigada, zajedno sa Civilnom zaštitom, proglasila terorističkom krajem juna 2023.

Veruje se da ove dve organizacije deluju na severu Kosova i broje na stotine pripadnika iz redova srpske zajednice.

Ovo nije prvi put da Severna brigada potpisuje grafite na sjeveru Kosova, a neki od njih su glasili "Ne brinite, tu smo, čekamo".

Desetak dana pred napad na policiju Kosova koji je izvela naoružana grupa Srba u mjestu Banjska kod Zvečana, u Sjevernoj Mitrovici je takođe osvanuo grafit "Kad se vojska na Kosovo vrati".

Grafit sa identičnim natpisom se od sredine prošle godine pojavljuje i u gradovima širom Srbije a napravili su ga navijači fudbalskog kluba Crvena zvezda.

Novi grafiti na sheveru Kosova pojavili su se u jeku nezadovoljstva srpske zajednice nakon odluke Centralne banke Kosova da euro bude jedino sredstvo plaćanja, čime se ukida srpski dinar. Srbi sa Kosova imaju razna primanja iz budžeta Srbije, upravo u dinarima.

Kosovske vlasti su takođe od kraja januara zatvorile sedam Privremenih opštinskih organa koji, paralelno sa kosovskim, rade u sistemu Srbije.

Međunarodna zajednica je pozvala Kosovo da ne donosi odluke koje negativno utiču na srpski zajednicu na Kosovu jer bi one mogle da podstaknu tenzije.

Zapadne zemlje su tražile da se sva otvorena pitanja rješavaju u okviru dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa.