Univerzitetski profesor

Univerzitetski profesor Nexhmedin Spahiu kaže za Kosovo onlajn da se sve albanske političke partije na Kosovu, čak i one koje su proizašle iz rata, izjašnjavaju da bi željele da imaju komunikaciju i dogovore sa srpskom zajednicom, ali da je stvar u tome da to treba sprovesti u praksi.

"Nedavno sam čuo intervju Ramusha Haradinaja i Fatmira Limaja koji su upravo rekli da je interes našeg društva da se to uradi, međutim ja na terenu to slabo vidim. Ne vidim da to neko negira, ali vidim da nema baš dovoljno sklonosti da se primjeni u praksi“, primećuje Spahiu.

Na pitanje koliko će vremena još biti potrebno da političari sa riječi pređu na djela, Spahiu odgovara da po ovom pitanju političke stranke u prošlosti skoro da nisu imale podršku međunarodnih činilaca.

"Oni koji su imali stvarnu moć ovdje na Kosovu, odnosno Amerikanci, nisu podržavali takve političke stranke ili jesu sasvim malo, tek toliko da ne može da se kaže da su protiv takvih ideja. To je bila bleda podrška, a da je bila jača, onda bi i kosovsko društvo bilo jače i brže išlo naprijed“, rekao Spahiu.

Osvrnuvši se na dijalog Kosova i Srbije, Spahiu podsjeća da je u okviru njega dogovor već postignut i da se od Albina Kurtija može čuti da je on spreman da ga sprovede i da je i na sjednici Savjeta bezbjednosti ponudio predsjedniku Aleksandru Vučiću da se dogovor potpiše, na šta Vučić nije bio spreman.

"Možda bi bilo stranaka koje bi ovaj dogovor sprovele na veresiju - tako da Kosovo prvo formira Zajednicu opština sa srpskom većinom, a da se tek onda očekuje potez Srbije oko prećutnog priznanja, ali upravo zbog takvog stava te stranke ne dobijaju podršku na Kosovu. Partije koje su već rekle da Kosovo treba da izvrši svoj dio obaveza i da onda čeka šta će da uradi Srbija i da li će velike sile prinuditi Srbiju da ona uradi svoj dio, zbog takvih svojih stavova na svim anketama imaju jako nizak rejting i izgubile su simpatizere“, ukazao je Spahiu.  

Izvor: Kosovo Online