Uticaj na građane

Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova kritikovale su premijera Albina Kurtija zato što odluke koje utiču na građane u svim sferama života nije prethodno koordinisao sa međunarodnim partnerima, SAD i EU, zbog čega, kako navode, Kosovo već trpi milionske ekonomske posljedice, a prete mu i nove mjere, prenosi Ekonomija onlajn.

Zamjenik PDK Hajdar Beqa rekao je da bi koordinacija premijera Kurtija sa saveznicima trebalo da bude svakodnevna, jer, prema njegovim riječima, građani Kosova trpe posljedice nesaglasnosti sa njima.

„Nažalost, mi smo kao država i sada pod sankcijama na osnovu nekoordinisanog djelovanja aktuelne vlade, odnosno premijera Kurtija. Smatramo da je koordinacija sa saveznicima neophodna jer je put Kosova da stigne ovde bila koordinacija sa saveznicima. Mislim da bi to trebalo da bude svakodnevna koordinacija možda satima i satima, a ne samo danima. Posljedice snose građani, a ne vlast. Nama ne trebaju folklorni i patriotski činovi, našim građanima su potrebni konkretni postupci“, rekao je Beqa.

On je naveo da je novom uredbom Centralne banke Kosova vlada napravila više galame nego što je to u stvarnosti, budući da po njemu CBK ima svoja ovlašćenja i da je ustavna kategorija i u ovom slučaju ne bi trebalo da postoji političko miješanje za izborne koristi.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj rekla je da je uvođenje nove uredbe CBK, koja reguliše upotrebu gotovine na teritoriji Kosova, legitimna akcija koja poštuje i Ustav Kosova, ali da je pogrešno to što vlada ne koordiniše sa međunarodnim saveznicima, a prema njenim riječima, zemlјa je i ranije trpela posljedice nekoordinisanog djelovanja.

Kadrijaj je navela da je zbog nedavnog nedostatka koordinacije, novim sankcijama ugroženo i Kosovo.

„Ono što se govori je nedostatak koordinacije sa našim saveznicima i kao rezultat toga još uvijek trpimo posledice nekoordinisanih akcija za početak primjene sporazuma o registarskim tablicama. Sada ste čuli američkog ambasadora i ostale ambasadore zemalјa Kvinte, kritike koje se upućuju Vladi Kosova zbog nedostatka koordinacije i vremena koje traže za početak primene ove uredbe. Možda prijetnja novim sankcijama“, rekla je ona.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online