Potpredsjednica PDK

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova Vlora Çitaku ocjenila je da očekuje “rekonfiguraciju političkog pejsaža" na Kosovu, a da nakon sljedećih izbora Albin Kurti neće biti premijer Kosova i da Pokret Samoopredjeljenja neće osvojiti 50 odsto glasova.

Gostujući na Teve1, Çitaku je navela da je Pokret Samoopredjeljnje doživeo ogroman debakl na lokalnim izborima i da će se to preslikati i na sljedećim parlamentarnim.

"Pokret Samoopredjeljenje je pokazao bahatost tokom lokalnih izbora i doživeo je debakl. To će se ponoviti i na parlamentarnim izborima. Očekujem rekonfiguraciju političkog pejsaža na Kosovu. Pokret Samoopredjeljenja neće osvojiti 50 odsto glasova, daleko od toga. Uvjerena sam i da Albin Kurti poslije ovih izbora više neće biti premijer”, rekla je Çitaku.

Na pitanje da li PDK već razmišlja o svom kandidatu za to mjesto i da li ona sebe vidi na toj funkciji, Çitaku je rekla da u stranci još nije bilo riječi o kadrovskim rješenjima, a da se tradicionalno predsjednik stranke uvijek kandidute za najviše državne funkcije.

“Imali smo sastanak Upravnog savjeta gdje smo doneli neke odluke, a najvažnija je mobilizacija svih struktura PDK za nove izbore koje očekujemo da će biti održani veoma brzo. Tradicionalno, predsjednik stranke je bio kandidat za premijera, ali je na samom predsjedniku, Krasniqiju da prvo odluči da li će biti kandidat, ili će predložiti nekog drugog. Biće kako on kaže”, zaključila je Çitaku.

Izvor: Kosovo Online/teve1