Bolja i djelomična primjena

Analitičar Visar Ymeri kaže da Vlada Kosova treba da donese odluku i izbjegne zahtjev EU da odluka Centralne banke Kosova u vezi sa zabranom platnog prometa u dinarima postane dio razgovora u Briselu.

Ymeri reakciju međunarodne zajednice sa zahtjevom za odlaganje primjene odluke Centralne banke Kosova smatra neobičnom.

"Reakcija SAD na Kosovo nije obična reakcija. SAD počinju da čitaju ovu vladu koju nije briga za ovo pitanje. Imamo situaciju u kojoj Vlada Kosova mora da donese odluku. Ova odluka mora biti ili saglasna sa tim rokovima o tome kako će se ovo sprovesti ili implementirati odluku sa rizikom da ona ne uspije u implementaciji. Najbolje za Kosovo bi bilo da se dogovori sa međunarodnim predstavnicima za dijelomičnu implementaciju umjesto da ne uspije u primjeni jer jedna stvar koju treba da izbjegnemo je ovaj zahtjev EU koji insistira da se o ovom pitanju razgovara u Briselu", naveo je Ymeri.

Prema njegovim riječima, zahtev SAD je redoslijed sprovođenja odluke kako bi se dalo dovoljno vremena da se pripreme za konverziju prilično velikog platnog sistema u okviru nove uredbe.

Navodi da su prema riječima američkog ambasadora na Kosovu Jeffreya Hoveniera, svi akreditovani ambasadori u Prištini tražili odlaganje.

Dodaje i da je Hovenier istakao kvalitet odnosa Kosova i SAD i to da ako Kosovo ne sarađuje sa njima, onda SAD neće uraditi onoliko koliko su planirale.