Poslanik VV-a

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Armend Muja rekao je da dok se primjena ustavnosti kroz zatvaranje srpskih paralelnih struktura smatra jednostranom mjerom, protiv Srbije se ne uvode mjere zbog napada na Banjsku.

Muja je na Facebooku napisao da akcija Srbije izaziva neravnotežu u procesu dijaloga i podstiče nasilne grupe na nasilno djelovanje.

„Kako se zatvaranje opština/paralelnih struktura Srbije na Kosovu i sprovođenje kosovskog konstitucionalizma mogu smatrati jednostranom mjerom Kosova od strane Evropske unije i drugih saveznika? Niko ne doliva ulje na vatru. Ali neke izjave naših partnera mogu poslužiti kao povod za tenzije iz Srbije preko kriminalnih grupa. I istovremeno destimulišu dalju integraciju srpskih građana na Kosovu“, kazao je Muja.

Evropska unija, tokom vikenda, je izrazila "veliku zabrinutost" zbog operacija koje su vlasti Kosova preduzele u kancelarijama institucija kojima upravlja Srbija.

"Iznenadno zatvaranje ovih kancelarija imaće negativne efekte na svakodnevni život i uslove života zajednica kosovskih Srba, jer će ograničiti njihov pristup osnovnim socijalnim uslugama sa obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku", navodi se u saopštenju portparola EU od 4. februara.

U saopštenju se precizira da je predviđeno da se status ovih struktura ruheši u okviru dijaloga Kosova i Srbije, u vezi sa uspostavljanjem Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.