Privredi i imidžu

Kaznene mjere Evropske unije uvedene su Kosovu prije sedam mjeseci zbog tenzija na sjeveru, a prema riječima upućenih u politička i ekonomska pitanja, već su nanele veliku štetu privredi i imidžu Kosova, prenosi Gazeta express.

Predsjednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna rekao je za Glas Amerike da je blizu 300 miliona eura vrijednost obustavljenih projekata koje je trebalo da finansira Evropska unija.

"Svi ti projekti su planirani da se realizuju kao kapitalni projekti koji su direktno koristili ekonomskom razvoju, ali i podizanju društvenog blagostanja građana Kosova. Drugi je nemogućnost Kosova ili nedozvoljavanje Kosovu da koristi razne fondove Evropske unije, kao što je fond za digitalizaciju u kome su učestvovale sve zemlje regiona, dok je Kosovo isključeno zbog mera koje ima na snazi", rekao je Rafuna.

Dodaje da su, osim ekonomske štete, kaznene mjere poslale i lošu poruku stranim investitorima.

Direktor Grupe za pravne i političke studije Arberesha Lloxha Stublla kaže da će dalji nastavak mjera uticati na percepciju drugih zemalja o Kosovu.

"Može se smatrati da je nekonstruktivna i neposlušna strana u ovom procesu Kosovo, a malo normalnih zemalja nameće mjere EU, što nas svrstava u grupu sa državama koje su počinile velike prekršaje ili su imale neevropski pristup", rekla je Lloxha Stublla.

Lideri Kosova pozivaju Evropsku uniju da ukine kaznene mjere jer se navodi da su evropski zahtjevi ispunjeni, a traže da put evropskih integracija ne bude uslovljen dijalogom sa Srbijom.

Lloxha Stublla kaže da je Kosovo već dokazalo da se ozbiljno odnosi prema evropskim zahtjevima.

"Za nas je veoma važno da do ukidanja mjera dođe prije nego što počne izborni proces u Evropskoj uniji, jer bismo u suprotnom rizikovali da mjere ostanu na snazi dok se proces ne završi, a to takođe pokazuje neku vrstu poboljšanja u pristupu Evropske unije ako preduzme pozitivne korake u ovom pravcu i pokaže da se prema strankama odnosi na ravnopravniji ili uravnoteženiji pristup", rekla je Loxha Stublla.

Rafuna takođe kaže da vlasti na Kosovu treba da blisko sarađuju sa evropskim vlastima na ukidanju kaznenih mjera.

"Naš zahtjev je uvijek bio da centralne institucije, u ovom slučaju Vlada Kosova, ali i parlament kao supervizor vlade, što prije ispune uslove za ukidanje ovih mjera jer Kosovo ne zaslužuje da ih ima. To su mjere koje utiču na ekonomski razvoj i društveno blagostanje, a na kraju krajeva, građani Kosova su ti koji primećuju posljedice ovih mjera", rekao je Rafuna.

Kaznene mjere Evropske unije predviđaju "suspenziju rada svih radnih grupa za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, obustavu finansiranja programa Evropske unije, neodobravanje projekata Fonda za investicije na Zapadnom Balkanu, kao i suspenziju sastanaka na političkim nivoima osim onih koji se tiču dijaloga za normalizaciju odnosa sa Srbijom".

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express