Portparol EU

Portparol EU Peter Stano rekao je da Kosovo nije tražilo dodatne razgovore niti dalo nove komentare po pitanju nacrta statuta ZSO posle sastanka 26. oktobra 2023. godine, kada je premijer Albin Kurti rekao da prihvata nacrt pod uslovom da ga potpišu on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prenela je Gazeta Express.

Stano je u pisanom odgovoru Gazeti Express naveo da je nacrt pripremljen uz poštovanje crvenih linija Kosova i da ga je odobrilo 27 država članica Evropske unije i Sjedinjene Američke Države.

"EU je dobila neke početne komentare sa Kosova na koje je EU odgovorila pismenim putem. Međutim, nakon sastanka 26. oktobra 2023. godine, tokom kojeg je premijer Kurti prihvatio nacrt pod uslovom da ga potpišu on i predsjednik Vučić, Kosovo nije tražilo dodatnu diskusiju o ovom pitanju i nije dalo nikakve dodatne komentare“, naveo je Stano.

Portparol EU je naglasio da je osnivanje ZSO neopoziva obaveza Kosova.

"Osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom je neopoziva obaveza Kosova po međunarodnom pravu. Nacrt evropskog statuta pripremila je EU zajedno sa SAD, uz aktivno učešće međunarodno priznatih pravnih stručnjaka, nakon neuspjeha Kosova da ispuni svoju obavezu da sa svoje strane predstavi nacrt, uprkos brojnim pozivima EU i države njenih članica“, naveo je Stano.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express