Nepravedno

Premijer Albin Kurti rekao je da Kosovo ima vitalni interes da se proces normalizacije odnosa sa Srbijom odvoji od procesa integracije u EU. Prema njegovim riječima, proces normalizacije odnosa zavisi više od Srbije, nego od Kosova.

Kurti je rekao da je Kosovo šampion na Balkanu u mnogim procesima kao što su vladavina prava i ekonomski razvoj, prenosi Ekonomija online.

"Zato je nepravedno da Kosovo ostane talac destruktivnosti Srbije. Destruktivnost Beograda ne treba da se prevodi u usporavanje procesa za Kosovo", kazao je Kurti medijima tokom polaganja kamena temeljca za izgradnju Rezidencijalnog centra za stara lica u Podujevu.

Kako je dodao, Srbija je neuporediva sa Kosovom čak i po vladavini prava, slobodi medija, ljudskim pravima, političkim pravima, građanskim slobodama i kvalitetu izbora.

"Kosovo je šampion Balkana po ekonomskom rastu i društvenoj preraspodjeli. Strane investicije su se udvostručile. Sada ceo ovaj ekonomski i demokratski proces Kosova ostaje talac destruktivnosti Srbije, koja orkestrira i finansira paravojsku. To nije u redu. Razumijem da EU želi dobrosusjedstvo, mi smo za dobrosusjedstvo, ali dobrosusjedstvo podrazumeva zajedničke ciljeve. Destruktivnost Beograda ne treba da se prevodi u usporavanje procesa za Kosovo“, rekao je Kurti.

Izvor: Ekonomia Online