Ministarka spoljnih poslova

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz izjavila je da nije kritična prema EU, već prema birokratiji unutar Unije koja, kako je navela, sa velikom lakoćom ignorišu realnost. Takođe, ona je odbacila prijedlog premijera Albanije Edi Rame da se organizuje međunarodna konferencija posvećena dijalogu Kosova i Srbije.

Gërvalla-Schwarz je gostujući na Teve1 objasnila da je nedavno kritikovala proces dijaloga i Miroslava Lajčaka za koga je rekla da je u proces ušao bez strategije i vizije, ali da time nije mislila na cijelu Evropsku uniju.

“Nisam kritična prema Evropskoj uniji jer institucija koju vodim i vlada čiji sam dio, svakodnevno radimo na tome da Kosovo približimo Evropskoj uniji. Kritična sam prema nerealnoj podršci birokrata unutar Evropske unije, prema onima koji ponekad sa velikom lakoćom ignorišu realnost u regionu i kod nas. I daju savjete koji ne samo da ne funkcioniraju, već stvaraju buduće sukobe i to ne zato što ja to kažem, već zato što to govore mnogi predstavnici različitih država članica EU“, rekla je Gërvalla-Schwarz.

Ona je objasnila da se proces dijaloga u posljednje dvije godine pokazao kao neuspješan zato što se Kosovo za pregovarački stolom suočavalo sa stranom koja, kako tvrdi, "rukovodi paravojnim snagama koje su napale Kosovo".

"Kako je proces dijaloga napredovao, posebno u posljednje dvije godine? Pokazalo se da je neuspješan, inače se ne može nazvati procesom u kojem, dok se za stolom razgovara o važnim temama, jedna od strana vježba paravojne snage da napadnu državu čiji je predstavnik ispred njega. I ovo bi trebao biti vrlo jasan signal da je dijalog kakav je do sada osmišljen propao i da moramo imati nove ideje i potpuno novi pristup”, rekla je Gërvalla-Schwarz.

Ona je ipak odbacila raniji prijedlog premijera Albanije Edi Rame da se održi posebna konferencija posvećena dijalogu Kosova i Srbije.

"Međunarodne konferencije ne mogu biti riješenje za bilateralni sukob koji postoji između Kosova i Srbije. Kosovo je nezavisna i suverena država, a ne objekat na stolu. Kosovo je subjekt, jedna od dvije strane koje moraju da pregovaraju, u ovom slučaju uz posredovanje Evropske unije... Međunarodne konferencije nisu riješenje“, rekla je Donika Gërvalla-Schwarz.

Izvor: Kosovo Online/teve1