Ne ispunjava kriterijume

Evropska unija protivi se odluci Vlade Kosova da novcem prikupljenim u Fondu za razvoj, koji je Briselskim sporazumom namjenjen za unapređenje života Srba iz četiri opštine na sjeveru Kosova, otplati dug kompaniji KOSTT za struju potrošenu na sjeveru, prenosi Koha ditore.

Prema navodima EU, ta odluka nije u skladu sa sporazumom postignutim prije 11 godina između Kosova i Srbije.

Ministar finansija Hekuran Murati rekao je na sjednici Vlade u decembru da će neplaćeni dug više od dvije decenije za struju na sjeveru, pored ušteda u četiri sjeverne opštine, biti plaćen i sredstvima iz tog Fonda.

"Da bismo platili dio ovih dugova, tražili smo od četiri sjeverne opštine da svoj budžet proglase ušteđevinom, uključujući i Povjerenički razvojni fond, koji je već dodjeljen ovim opštinama", rekao je Murati.

Kancelarija EU na Kosovu saopštila je da korišćenje ovih sredstava za plaćanje struje na sjeveru nije u okviru kriterijuma definisanih Briselskim sporazumom.

"Otplata dugova za električnu energiju ne ispunjava kriterijume za finansiranje projekata iz Fonda za razvoj koji su definisani Briselskim sporazumom o naplati carinskih prihoda od 17. januara 2013. godine", saopštila je Kancelarija EU.

Povodom ovakvog stava EU, Vlada Kosova nije dala odgovor, navodi Koha.

Prošlo je 11 godina od stvaranja Povjereničkog fonda za razvoj, koji se finansira od carinskih dažbina prikupljenih na prijelazima Jarinje i Brnjak u cilju daljeg ulaganja u infrastrukturu, socijalne usluge za Srbe sjevera, razvoj institucionalnih kapaciteta, kulturu, sporta i poljoprivredu.

Prema podacima EU, od njenovog osnivanja za različite projekte izdvojeno je više od 14,5 miliona eura, dok je za isplatu novih projekata trenutno na raspolaganju 3,6 miliona eura.

"Ukupno je 36 projekata finansirano od strane Fonda za razvoj u četiri sjeverne opštine, devet u Sjevernoj Mitrovici u vrijednosti od blizu sedam miliona eura, jedanaest u Zvečanu preko tri miliona eura, devet u Zubinom Potoku preko 2,5 miliona eura i sedam u Leposaviću vrijednih više od dva miliona eura. Projekti su se fokusirali na izgradnju i rehabilitaciju kulturnih i sportskih objekata, izgradnju i popravku lokalnih puteva, podršku malim i srednjim preduzećima, kao i civilnom društvu, popravku kanalizacione mreže, izgradnju rezervoara vode za piće, kupovinu medicinske opreme", saopštila je Kancelarija EU.

Od ušteda opština i sredstava dobijenih od Fonda, Vlada je do sada KOSTT-u isplatila 11,8 miliona eura duga za struju na sjeveru. Ovoj kompaniji duguje se još 18,9 miliona.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore