U Ustavu je navedeno

Bivši guverner Centralne banke Kosova (CBK) Fehmi Mehmeti kaže da je na Kosovu zvanična samo jedna valuta - euro i dodaje za Teve 1 da Ustav kaže da bi trebalo koristiti samo jednu valutu.

"U Ustavu je jasno navedeno da se na Kosovu koristi samo jedna jedinstvena valuta, zatim u Zakonu o Centralnoj banci takođe piše da se koristi samo jedna valuta, zatim član 17 kaže da mogu biti novčanice i kovani novac u eurima. Dakle, euro je zvanična valuta Kosova", rekao je Mehmeti.

U slučaju kada građani Srbije mijenjaju novac u prodavnici, Mehmeti kaže da bi, ako je nelicenciran, trebalo da dođe do reakcije policije.

"Za aktivnost ili u slučajevima kada se dinar koristi na bilo kojoj pijaci ili radnji, a koja nije mjenjačnica licencirana za promjenu novca, onda bi trebalo da reaguje policija, ali uvijek sa obavještenjem Centralnoj banci", navodi.

Mehmeti kaže da se druge, "ne-euro" valute, mogu koristiti na Kosovu kao vrijednosti za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u tim valutama, za vršenje međunarodnih plaćanja i za deviznu aktivnost.

CBK je 17. januara saopštila da će od 1. februara jedinstvena valuta za gotovinska plaćanja na Kosovu biti euro.

Izvor: Kosovo online/Teve 1