Izborna godina

Od početka ove godine opozicija sve glasnije zagovara izlazak na izbore, a neke stranke su i otvorile mogućnost za ulazak u koalicije.

Poslanik PDK Bekim Haxhiu izražava uvjerenje da će ta stranka izaći kao pobjednik izbora, a govoreći o koalicijama  ističe da se "crvene linije" odnose samo na srpske strake.

"Zalažemo se da se što prije održe izbori ove godine, organizujemo se da pobjedimo na njima i da nastavimo put Kosova napred jer smo ove tri godine imali samo stagnaciju i sankcije po prvi put od strane EU. Crvene linije za koalicije PDK ima samo prema Srbima, ne i sa Albancima", kaže Haxhiu.

Poslanica LDK Rrezarta Krasniqi izjavila je da je ta partija spremna za izbore.

"Šest mjeseci poslije pobjede Samoopredjeljenja na prošlim izborima mi smo dobili neke veće opštine i spremni smo da ponovo provjerimo volju građana. Što prije zemlja izađe na izbore, to bolje za građane Kosova", rekla je ona.

Upitana da li će LDK morati da ulazi u koalicije sa drugim strankama, Krasniqi kaže da je to ono o čemu rukovodstvo stranke odlučuje.

"Još nismo imali sastanak na tom nivou. LDK je najjača stranka u zemlji. Čak 51 odsto građana je razočarano trogodišnjim radom ove vlade koja nije donijela nijedan projekat koji će se pamtiti", rekla je ona.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj smatra da je 2024. izborna.

"Nismo vidjeli ništa dobro od ove vlade, tako da što ranije zemlja izađe na izbore to bolje za građane Kosova. Mi smo spremni za izlazak na izbore. Već smo formirali savez sa Socijaldemokratskom inicijativom. Nemamo crvene linije ni prema jednoj stranci, otvoreni smo za koalicije sa bilo kojom političkom partijom bilo da je riječ o predizbornim i postizbornim savezima", rekao je Lekaj.