Evropska komisija

Od 1. januara ove godine na snagu je stupila vizna liberalizacija za Kosovo. Evropska komisija predviđa praćenje slobodnog kretanja, a liberalizacija može biti suspendovana u slučaju da oni koji nemaju vizni režim u Evropskoj uniji krše pravila, prenosi Ekonomija onlajn.

"Zakon EU predviđa mogućnost suspenzije ili ukidanja izuzeća od viza u određenim okolnostima. Komisija je 18. oktobra prošle godine predložila jačanje mehanizma suspenzije viza proširenjem osnova za suspenziju i jačanjem praćenja zemalja bez viza. Ovaj prijedlog sada razmatraju Savjet i Evropski parlament", rekla je Anita Hiper, portparolka Evropske komisije za unutrašnje poslove za Klan Kosova.

Dodala je da suspenzija ostaje poslednji mehanizam Evropske komisije.

Hiper kaže da je taj mehanizam uveden 2013. godine, pošto je kao svoj glavni cilj postavila zaustavljanje porasta neregularnih migracija.

Mehanizam je zatim revidiran 2017. čime je olakšano državama članicama da obaveste o okolnostima koje su dovele do moguće suspenzije i omogućilo Komisiji da aktivira mehanizam suspenzije na sopstvenu inicijativu.

"Komisija može da pokrene mehanizam suspenzije u slučaju da se ne ispune neki zahtjevi u vezi sa ispunjavanjem standarda za liberalizaciju viznog režima od zemalja koje su prošle dijalog o liberalizaciji viza“, naglasila je.

Dodala je da će arhitektura nove mape puta za ulaz i izlaz biti gotova na jesen 2024. godine, a ETIA sistem će ući u rad na proljeće 2025.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online