Spremni za izbore

Poslanici opozicionih stranaka, Rezarta Krasniqi iz Demokratske stranke Kosova i Pal Lekaj iz Alijanse za budućnost Kosova, izjavili su da ne podržavaju aktuelni nacrt Zajednice srpskih opština, jer je u suprotnosti sa Ustavom, prenosi RTK.

Krasniqi je istakla da je premijer Albin Kurtij prihvatio Zajednicu srpskih opština prihvatanjem Ohridskog sporazuma.

Dodala je da LDK podržava sve što je u skladu sa Ustavom Kosova.

"Ne podržavamo ono što je protiv Ustava. Od početka stojimo iza toga da prihvatamo Zajednicu koja nema veze sa izvršnim ovlašćenjima i koja je u skladu sa Ustavom Kosova“, navela je Krasniqi.

Govoreći o mogućim izborima ove godine, Krasniqi je rekla da je LDK spremna, dodajući da sam Kurti vodi Kosovo u izbore.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj ističe da dijalog nema nikakvih rezultata.

"Kurti je došao sa ciljem da neće voditi dijalog i da se neće sastati sa predsjednikom Vučićem, ili sa visokim zvaničnicima Srbije, ali će razvijati dijalog sa lokalnim građanima. Ono što se desilo je suprotno. Nismo vidjeli nikakav rezultat dijaloga“, izjavio je Lekaj.

Što se tiče Zajednice srpskih opština, on je rekao da AAK neće podržati nacrt statuta u čijem okviru, kako ističe, postoje izvršna ovlašćenja koja stvaraju teritorijalnu autonomiju za Srbe.

"Prijedlog Evropske unije da ovaj nacrt statuta ide na ocenu Ustavnog suda. Inače se ne usuđujemo da ulazimo u takve igre da bismo sproveli ZSO, koja je čisto teritorijalna autonomija i rak funkcionisanja kosovskog sistema“, naveo je Lekaj.

Takođe je istakao da je AAK spremna za izbore.

"Mi smo spremni kad god zemlja izađe na izbore da uđemo u trku, jer nikada nismo prestali da komuniciramo sa građanima", izjavio je Lekaj.
 
Izvor: Kosovo Online/RTK1