93 od 95 ispunjeno 2016. godine

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da aktuelna vlada nije uspinila ni jedan jedini uslov za odobravanje vizne liberalizacije i naveo da je 93 od 95 uslova ispunjeno 2016. godine, a posljednja dva, formalno 2018.

"Liberalizacija viznog režima nije čin za koji bi trebalo bilo kome da se pripisuju zasluge. To je proces koji je pokrenula vlada 2009. godine, pregovaran sa Evropskom komisijom u junu 2012. godine, kada je Kosovu predstavljena Mapa puta za liberalizaciju, koja je definisala široku listu kriterijuma (uslova, standarda), odnosno reformi od reintegracije, readmisije, sigurnosti dokumenata, upravljanje granicom, migracije, azil, borba protiv kriminala i korupcije, sloboda kretanja do demarkacije sa Crnom Gorom", naveo je Mustafa na Facebooku.

Kako dodaje, Evropska komisija u Izvještaju predstavljenom 18. jula 2018. ocjenila je da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju.

"U tom izvještaju se takođe objašnjava da je Komisija, nakon četiri izvještaja o napretku, 4. maja 2016. godine dala prijedlog za ukidanje viza za građane Kosova. Prijedlog se zasnivao na shvatanju da bi Kosovo do trenutka kada ga odobre Parlament i Savjet Evrope ratifikovalo sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i ojačalo svoje iskustvo u borbi protiv kriminala i korupcije", navodi Mustafa.

Tvrdi da mu je na sastanku koji je kao premijer imao sa predsednikom Evropske komisije Jean-Claudie Junckerom u Briselu, 27. aprila 2016. godine, rečeno da je prema ocjenama EK, Kosovo ispunilo 93 od 95 kriterijuma postavljenih za liberalizaciju viznog režima.

U ispunjavanju tih 93 kriterijuma najveći posao su uradila ministarstva unutrašnjih poslova, spoljnih poslova, evropskih integracija, lokalne uprave i opštine, dodaje i navodi da su na sastancima sa predstavnicima EU, gospođa Frederica Mogherini i komesari EK u Njujorku u septembru 2016. godine potvrdili da će EU započeti proces vizne liberalizacije prije kraja 2016. ako Kosovo ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, ali da se taj uslov ne može garantovati za kasnije, jer počinju izbori za Evropski parlament i može se promjeniti volja i odnos snaga u institucijama EU.

"Opozicija se protivila razgraničenju sa Crnom Gorom, izmišljajući da Kosovo gubi 8.200 hektara. O razgraničenju se glasalo u martu 2018, laži su progutane, ali su građani morali da čekaju još sedam godina da ispred ambasada gube vrijeme i troše novac. Samoopredjeljenje se ne može kriviti za ovo kašnjenje, bilo je i drugih opozicionih partija koje su se usprotivile. Ti kalkulatori glasova nisu vratili ni hektar Kosovu sa svojih propovedi, ali su ispraznili usta građanima, a prodavali su i prodaju laži i obmane na slobodnom tržištu populizma", naveo je Mustafa.

Kako ističe, liberalizacija viza 2016. godine imala bi drugačiji politički smisao, dok bi koristi za državu i građane bile veoma velike.

"Ali, bolje je i sa zakašnjenjem nego ostati u getu", poručuje Mustafa.

Izvor: Kosovo Online