Činjenica...

Ekspert za odnose Španije sa balkanskim zemljama Alejandro Esteso Pérez navodi da je odluka Španije da prizna pasoše Kosova posljedica činjenice da će biti teško zabraniti ulazak građanima Kosova u tu zemlju, i da ne vjeruje da je visoki predstavnik EU Josep Borrell uticao na odluku španskih vlasti, prenosi Koha.

Pérez smatra da su moguća tri scenarija, od kojih je prvi da je Španija priznala pasoše Kosova kao administrativni oblik ili tehničko sredstvo.

Drugi scenario, prema njegovim riječima, jeste da je priznavanje pasoša prvi korak za diplomatski angažman sa Kosovom.

Treći scenario, kako kaže, je da će uslijediti priznanje nezavisnosti Kosova, što Pérez u ovoj fazi smatra nemogućim.

"Vidjeli smo da je Kosovo prije više od godinu dana podnelo zahtjev za članstvo u EU. Ovaj proces će biti dug i Španija će biti tu kao jedan od neprijatelja, sve dok bude dijaloga između Kosova i Srbije", rekao je Pérez.

Takođe, navodi i da je odluka Španije da prizna pasoše Kosova iznenađenje.

"Svi znamo da je od pet država EU, Španiju najteže slomiti kada govorimo o nezavisnosti Kosova. Vijest koja je došla iznenada prije nekoliko dana je i dalje udarna. Međutim, ovo je dobra vijest", rekao je Pérez.

Pérez je rekao da ne vjeruje da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Josep Borrell imao uticaja u ovom slučaju.

"Razumijem logiku da osoba poput Josepa Borrella koji je blizak premijeru Španije i koji je u prošlosti bio dio vladinog kabineta može da ima neku vrstu uticaja. Ali, vjerujem da je njegova uloga visokog predstavnika EU tamo ograničena i u ovlašćenjima koja ima. Na sastancima posljednjih meseci u Briselu Borrell je, zajedno sa Miroslavom Lajčakom, optužen i kritikovan za pristrasnost i meku poziciju prema Srbiji. U okviru tih spekulacija, bilo bi veoma iznenađujuće da je Borrell odigrao bilo kakvu ulogu, ali ponekad se politički uticaj mjeri na različite načine", rekao je Pérez.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore