Integracioni procesi

Američki profesor na Univerzitetu Johns Hopkins u Vašingtonu, Edward Joseph, u 'Posljednjem dnevniku' na RTK, opširno je govorio o Zapadnom Balkanu, fokusirajući se na nedavna dešavanja na Kosovu, u Srbiji i šire.

Profesor Edward Joseph je rekao da je dobra vijest da Španija priznala pasoš Kosova. Prema njegovim riječima, to je važno jer Španija, koja nije priznala Kosovo, ima strožiji odnos prema Kosovu. On je rekao da pasoš izdaju samo države i Španija ga je priznala, ne priznaje samo državljanstvo Kosova.

Prema njegovim riječima, ova odluka Španije otvara novu perspektivu za Kosovo u integracionim procesima.

"Španija može da koristi istu proceduru za članstvo Kosova u EU i NATO, a to znači da Srbija ne može ništa. Ali, Kosovo mora da preduzme korake napred. Prvi korak je promjena situacije na sjeveru, održavanjem novih izbora“, naglasio je on.

Američki profesor je govorio i o priznavanju RKS tablica od strane Srbije, što je nazvao pozitivnim korakom.

"Ovo nije poklon Beograda, ali su Srbi Kosova shvatili da su registarske tablice neophodne", naglasio je on na RTK.

Joseph je tokom intervjua rekao da Kosovo treba da sasluša svoje međunarodne partnere i da što prije održi nove lokalne izbore u četiri opštine na sjeveru.

"Kosovo ima svoje obaveze. Premijer Kurti ima svoju odgovornost za tenzije na Kosovu. Moj stalni poziv je bio da Kosovo bude suprotnost Aleksandru Vučiću i da uloži maksimalne napore da se Srbi na Kosovu zbliže. A to ima veze sa novim izborima na sjeveru da se Srbi vrate u kosovske institucije i Policiju Kosova“, izjavio je on.

Joseph je naglasio da premijer Kurti nije slušao SAD, ambasadora Honoviera, nije slušao NATO, Ujedinjeno Kraljevstvo i druge prijatelje, koji su ga zamolili da ne šalje gradonačelnike na sjever i to je bila greška.

Američki profesor na Univerzitetu Johns Hopkins u Vašingtonu Edward Joseph govorio je o odnosu SAD prema Srbiji. Prema njegovim riječima, greška SAD je bio mekan pristup prema Vučiću.

"SAD u suštini projektuju strah iz Beograda, što predsjednik Vučić ispravno tumači i eksploatiše. Sve ovo prirodno ide u prilog njegovom savezniku, a to je Rusija“, naglasio je on, dodajući da predsjednik Biden dobro razumije Balkan, ali je njegova administracija podbacila.

On je govorio i o prebijanju srpskog političara Nikole Sandulovića od strane BIA Srbije, koji je priveden u Srbiji na osnovu presude da je Sandulović uhapšen zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

"Ako su činjenice kako se tvrdi, situacija je veoma ozbiljna. Oni su, međutim, ozbiljni i za SAD i EU, koje moraju time da se bave“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, predsjednik Srbije Vučić je klasičan autokratski lider koji pokušava da preuzme svu kontrolu, odnosno totalnu kontrolu marginalizacijom opozicije. Govoreći o izborima u Srbiji, rekao je da su oni bili nepravedni.