Bolji uslovi rada

Jusuf Azemi iz Unije privatnog sektora Kosova pozvao je zaposlene u ovom sektoru da zahtjevaju bolje uslove rada, dodajući da im je liberalizacijom viza „skinula omča sa vrata“, prenosi Koha.

On je izjavio da su se ukidanjem viza otvorila tržišta i da zaposleni koji nisu zadovoljni platama treba da traže druge mogućnosti za posao.

„Tržišta su otvorena, nemamo obaveze ni prema kome i sada želimo da gdje god se zaposlenima u privatnom sektoru bude bolje, oni odu. Najosjetljiviji dio koji će vrlo brzo biti blokiran. Ne postoji aktivnost na koju se ne utiče, ali će se tu, u građevini, uočiti najveći nedostatak“, rekao je Azemi.

Prema njegovim riječima, ako vlasnici privatnih preduzeća povećavaju plate, oni to rade „ne zato što su iskreni, već zato što ih je situacija natjerala”.

„Liberalizacijom nam je skinuta omča, izaći ćemo da vidimo da li je nešto u redu, a ako nije, vratićemo se. Pozivam vlasnike preduzeća da se ponude i zaustave ono što se može zaustaviti. Većina firmi nema pravo da kaže hajde da uradimo nešto. Ima firmi čiji su se radnici tretiraju kao krpe”, rekao je on.

Prema Azemiju, zaposleni u privatnom sektoru diskriminisani su na različite načine od strane vlasnika kompanija koje imaju velike profite.

„Ne tražimo plate kao u Njemačkoj, ali smo u svakom pogledu diskriminisani. Kada smo pitali za platu i uslove koje zakon dozvoljava, rekli su ’ako hoćeš da radiš sa mnom radi, ako ne, idi’. Mi smo za saradnju, ali nam je i bolno kada radnik ne može svojoj porodici da obezbjedi socijalna dobra. Mnogi vlasnici kompanija imaju znake kapitala, ali ipak ne znaju šta je beskonačno bogatstvo bez osnovnih stvari. U privatnom sektoru odgovornost je na vlasnicima kompanija, ali država ništa nije uradila”, rekao je Azemi.

On je dodao da će nedostatak radnika na Kosovu biti nacionalni problem, a prema njegovim riječima, u budućnosti će biti ugrožene vitalne institucije.

Azemi je naveo da postoje informacije da su studenti Studentskog centra Prištinskog univerziteta takođe tražili da ih pošalju sa Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore