Diplomatska moć

Novinar Leart Hoxha poručio je da je Kosovu najpotrebnije da ga priznaju četiri zemlje Natoa i da Velika Britanija ima veliku diplomatsku moć kojom može pomoći Kosovu na putu ka Alijansi.

Povodom izjave ministra spoljnih poslova Velike Britanije Davida Camerona da će ta zemlja da pomogne Kosovu po pitanju novih priznanja nezavisnosti Kosova, Hoxha za Kosovo onlajn ocjenjuje da Ujedinjeno Kraljevstvo ima veliku diplomatsku moć, prije svega u afričkim zemljama, te da može pomoći Kosovu na putu ka Natou.

"Prvenstveno mora da se kaže da Kosovo sada zanimaju četiri priznanja, da su samo četiri države važne ka nekoj daljoj integraciji Kosova u Nato i ka konsolidaciji kosovske državnosti na međunarodnoj sceni, radi se o četiri zemalje koje su članice Natoa i koje ne priznaju Kosovo. To je ključ ka Partnerstvu za mir, odnosno za članstvo u Natou", rekao je Hoxha.

Kako dodaje, prva poruka Camerona bila je bezbjednost na Kosovu i povećanje trupa Kfora, što, prema njegovim riječima, ukazuje da će Velika Britanija raditi na članstvu Kosova u Natou.

"Velika Britanija ima veliku diplomatsku moć u afričkim zemljama, pa i u zemljama na drugim kontinentima, ali pošto je Cameron prvo pričao da je bezbjednost prioritet, a nakon toga i o većem broju snaga Kfora, pa tek onda o novim priznanjima, mislim da se svi diplomatski napori svode na to da se nađe najbolji način kako bi Kosovo priznale sve članice Natoa", naveo je Hoxha.

Na pitanje može li Velika Britanija da utiče na Srbiju po pitanju Kosova, Hoxha kaže da ta zemlja ima zasebnu agendu po tom pitanju, ali da sama u procesu dijaloga ne može sama da uradi mnogo.

"To što je Stuart Peach bio u delegaciji i to što on od emisara koje su zapadne zemllje imenovale u procesu dijaloga ima zasebnu agendu, dakle ne prati Lajčaka, Zaracina i ostale, govori o tome da Velika Britanija nije tu samo da podržava EU i SAD, već ima neku svoju agendu i interese. Za verovati je da će oni pokušati nešto u nekim svojim diplomatskim krugovima sa Srbijom, ali nije to nešto što Velika Britanija može sama da gura", smatra Hoxha.

Po pitanju lobiranja Velike Britanije za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, Hoxha ističe da, s obzirom situacije u svijetu, ta država ne može da uradi mnogo. Kako dodaje, Velika Britanija više nije članica EU, a UN ima "svoje probleme".

"Oni su sada van EU, tu nemaju uticaj, a što se tiče UN, to je vrlo komplikovano, s obzirom na situaciju u Palestini, sumnjam da će se neko ozbiljnije pozabaviti time da Kosovo postane član UN, ili organizacija unutar UN, i tu će biti nekog kompromisa s obzirom na to da je premijerka Brnabić poslala pismo decembra mjeseca, tako da opet dolazimo do te ideje da ako postoji volja Velike Britanije da gura Kosovo na međunardnu scenu, to će biti uglavnom biti Nato ili neka druga platforma koja može biti ekonomske prirode. Što se UN i EU tiče sumnjam da će Britanci moći da urade tu nešto više", zaključio je Hoxha.

Izvor: Kosovo Online