Manipulacija?!

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri ocjenio je u intervjuu za Dukađini da je 2023. godina obilježena degradacijom odnosa sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama, a povodom učestalih izjava predsjednice i premijera Kosova da su mogući napadi iz Srbije, on kaže da su to pokušaji skretanja pažnje javnosti sa drugih problema sa kojima se Kosovo suočava.

Haziri je, povodom nedavnih izjava predsjednice Kosova Vjose Osmani i premijera Albina Kurtija o mogućim napadima iz Srbije, izrazio zabrinutost zbog činjenice da se na Kosovu koje je doživelo, kako kaže, velike opasnosti i tenzije od Srbije u prošlosti, sada mnogo priča o mogućnosti novog napada.

Ocjenio je da su izjave Osmani i Kurtija deo pokušaja da se manipuliše i skrene pažnja javnosti sa drugih problema sa kojima se Kosovo suočava.

"U nezavisnoj i suverenoj državi, prihvaćenoj od najcivilizovanijeg i najdemokratskijeg svijeta, govoriti samo o ratu, u vrijeme kada su organi bezbjednosti, KBS i Obavještajna agencija Kosova na svom poslu, manipulacija je i težnja da se narodu skrene pažnja sa drugih problema", naveo je.

Dodao je, međutim, da uvijek postoji razlog da Srbija pokuša da destabilizuje Kosovo.

Govoreći o aktuelnim problemima i tenzijama sa zemljama regiona, kazao je da je uzrok tih tenzija težnja premijera Kosova Albina Kurtija da učestvuje na izborima u drugim zemljama.

"Kontinuirani problemi i tenzije sa zemljama u regionu postoje zbog težnji gospodina Kurtija da učestvuje na izborima u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, kao i zbog brutalnog miješanja u izbore održane u Preševu, Bujanovcu, Medveđi", rekao je Haziri.

On je pozvao na brzu primjenu sporazuma sa Srbijom ističući da saveznici Kosova očekuju konkretne akcije premijera Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Zajednica gospodina Kurtija će se formirati, od njenog velikog protivnika do nekog ko je privržen ovom procesu. U narednih godinu naši saveznici očekuju sprovođenje sporazuma Kurti-Vučić. Čekamo Vladu Kosova, pošto je Vučić počeo sa primjenom sporazuma o RKS registarskim tablicama, koji je rezultat sporazuma iz 2013. i 2015. godine", rekao je Haziri.

Takođe, izrazio je zabrinutost zbog drugog paketa kaznenih mjera za Kosovo od EU, ističući neuspjeh Vlade da ispuni obavezu izrade statuta u razumnom roku.

"Nečinjenje Vlade doveo je do toga da nacrt statuta pripreme eksperti EU. To se naziva evropskim modelom za Kosovo i u fazi je komentara sa Kosova i iz Srbije. Sada se priča da Vlada i naš premijer nisu ni komentarisali, a sa druge strane, međunarodni partneri očekuju da se ova faza što prije završi i da proces krene napred jer EU i SAD nemaju vremena. Kosovo je pod kaznenim mjerama, a ako se tako nastavi, očekuje se drugi paket kaznenih mjera", rekao je Haziri.

Izvor: Kosovo Online/Dukagjini