Narušen imidž

Nepovoljna politička situacija i sankcije Evropske unije pogodile su gotovo sve sektore, a stručnjaci iz te oblasti smatraju da je privreda podnela najveći udarac, prenosi Gazeta express.

Prema njihovim riječima, Vlada bi trebalo da se fokusira na poboljšanje imidža, inače će izgubiti mnogo stranih investitora.

Lulzim Rafuna, predsjednik Privredne komore Kosova, rekao je da su pokušali Kosovo da predstave kao dobro okruženje za poslovanje u svjetskim medijima i u tome koriste i komoru Zapadnog Balkana za promocije.

„Čak i sa privrednim komorama EU uspjeli smo da održimo više od 17 organizacija. Posljednji je bio kada smo imali preko 100 kompanija prisutnih na Kosovu iz Turske”, podsjetio je on.

Agim Shahini iz Kosovske poslovne alijanse takođe kaže da sankcije koje Kosovo dobija od drugih zemalja utiču na povećanje stranih investitora.

„Sankcijama se narušava imidž zemlje, donoseći političko neznanje. Isto tako, Kosovo nije pristupilo nijednoj međunarodnoj organizaciji i to su posljedica slabljenja spoljne politike Kosova prema međunarodnim partnerima”, rekao je Shahini.

A za bivšeg predsjednika Privredne komore Safeta Gërxhaliua situacija je posljednjih godina „jadna“.

„Ono što se dešava posljednjih godina je bjeda koja je zahvatila Kosovo, ali vjerujem da će se efekat mjera odraziti i da će biti veliki udar na imidž Kosova, činjenica je da je na Kosovu opozicija na kraju krajeva inertan i sudbina Kurtijeve vlade je da on nema Albina Kurtija u opoziciji“, istakao je on.

Prema mišljenju stručnjaka, vlada bi trebalo da iskoristi svoje međunarodne prijatelje da ukloni ove sankcije.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express