Mišljenje ekonomista

Nepovoljna politička situacija, sankcije Evropske unije i tenzije na sjeveru obeležili su 2023. godinu, a sva ova dešavanja, po mišljenju ekonomskih eksperata, izazvala su najveći udarac ekonomiji ikada, prenosi Ekonomija onlajn.

Predsjednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna rekao je da su sankcije koje je uvela Evropska unija i nedavne tenzije na sjeveru Kosova dovele do povlačenja investitora.

Kako dodaje, Privredna komora je pokušala da predstavi Kosovo kao dobro okruženje za poslovanje u svjetskim medijima.

Predsjednik Kosovske poslovne alijanse Agim Shahini rekao je da u zemlji u kojoj postoje sankcije nema stranih investitora.

„Sankcijama se narušava imidž zemlje. Takođe, Kosovo nije pristupilo nijednoj međunarodnoj organizaciji i to su posljedica slabljenja spoljne politike Kosova prema međunarodnim partnerima“, izjavio je Shahini.

Povodm budžeta za 2024. godinu Shahini ističe da je to najmanji budžet po glavi stanovnika na Balkanu.

"Niži je od Albanije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i svih drugih zemalja na Balkanu, dakle Kosovo je najsiromašnija država“, smatra on.

Bivši predsjednik Privredne komore Safet Gërxhaliu smatra da nedavne probleme treba analizirati u širem smislu, kao i da je potrebno da se političari bore za građane, a ne uvijek za vlast.

„Ono što se dešava poslednjih godina je bjeda koja je zahvatila Kosovo, vjerujem da će se efekat mjera odraziti i da će to biti veliki udar na imidž Kosova, činjenica je da je na Kosovu opozicija na kraju krajeva inertna i sudbina Kurtijeve vlade je da ona nema jednog Albina Kurtija u opoziciji“, naveo je Gërxhaliu.

Dodaje da treba koristiti međunarodne prijatelje ili druge forme za uklanjanje sankcija, jer će dijaspora biti skeptična da investira. Što se tiče dijaloga sa Srbijom, on kaže da će se igre riječima između Kosova i Srbije preneti i na 2024. godinu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online