Dijaspora se vraća u domovinu

U političkom teatru Kosova odvija se novi čin pod vođstvom premijera Albina Kurtija, jer se krije šapat o vanrednim izborima u avgustu 2024. To smatra analitičar Baton Haxhiu

Prema njegovim riječima, ovo nije samo još jedan izborni ciklus.

"To je strateški potez u složenoj geopolitičkoj igri i narativ oblikovan unutrašnjom dinamikom i međunarodnim tokovima“, napisao je Haxhiu.

"Zamislite kosovsku dijasporu, rasutu po cijelom svijetu, koja se vraća u svoju domovinu u srcu ljeta, a njihov uticaj nije samo u brojčanosti“.

Kurti je, prema Haxhiuu, svijestan ove potencijalne izborne promjene, igra na svoje karte u skladu sa ovom dinamikom dijaspore, potezom koji podvlači dubok jaz između njegove vizije izbora i želje međunarodne zajednice za stabilnošću i poštovanjem utvrđenih sporazuma.

"Onda je tu senka američkih izbora 2024. godine, globalnog događaja koji odjekuje hodnicima moći u Prištini.

Haxhij ocijenjuje da Kurtijeva vlada, izražavajući želju da konsoliduje vlast prije ovog međunarodnog događaja, izgleda pažljivo usklađuje kosovsko političko vrijeme sa globalnom dinamikom.

"Ova strategija, koja odražava srpske političke manevre, sugeriše prelazak sa dijaloga na nacionalističku agendu, potez koji je podigao obrve u diplomatskim krugovima“, kaže Haxhiu, prema kome je Kurtijev premijerski mandat bio praćen velikim izazovima i kritikama.

"Njegov pristup dijalogu, koji se često fokusira na strateške greške Kosova, izazvao je kritike zbog potcjenjivanja jedinstva zemlje i neuvažavanja garancija koje nudi zapadna zajednica“.

Kaže da njegov otpor evropskom prijedlogu, uprkos njegovom potencijalu za mir i normalizaciju, oslikava portret lidera koji se bori sa nacionalističkim impulsima i složenim međunarodnim pejzažom.

"Optužbe za ‘politiku noja’, gdje se izbjegavaju ili negiraju realnosti, posebno međunarodne reakcije, dodatno komplikuju ovaj narativ.

Prema Haxhiuu, takav stav rizikuje da ometa napredak Kosova kao međunarodno priznate države i igra na ruku onima koji možda namjeravaju da iskoriste ove slabosti.

Takođe, prema riječima Batona Haxhiua, Kurtijev stil vladanja, obilježen autokratskim i populističkim tendencijama, izazvao je zabrinutost zbog njegove posvećenosti demokratskim normama.

"Jednostrano djelovanje njegove administracije i rješavanje etničkih tenzija na Kosovu pokazuju stil vlasti koji može dovesti do nestabilnosti i razdora“, rekao je, između ostalog, Haxhiu.