Predstavljen izvještaj

Tokom predstavljanja izvještaja ministarke industrije, preduzetništva i trgovine Rožete Hajdari pred Odborom za privredu došlo je do sukoba poslanika pozicije i opozicije oko uvoza robe iz Srbije.

Kako izvještava TV21, tokom rasprave nacrta Zakona o spoljnoj trgovini, poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj je optužio vladajuće stranke da “cvijeta” uvoz proizvoda iz Srbije na Kosovo.

Na to je reagovao poslanik Samoopredjeljenja Driton Hiseni. On je optužio Lekaja da dezinformiše javnost jer je i sam prethodno izjavio da je uvoz iz Srbije pod vladom Albina Kurtija sa 25 posto spao na svega šest odsto.

Poslanik Demokratske partije Kosova, Ferat Shala je postavio pitanje ministarki Hajdari kako je rađena Strategija razvoja i ko je bio stručnjak koji je za ovaj projekat dobijao 1.000 eura dnevno.

Ministarska Hajdari je odgovorila da se ne sjeća imena tog stručnjaka, ali je objasnila da se nacrtom Zakona o spoljnoj trgovini definišu opšti principi i pravila za uvoz, izvoz i za obavlјanje spolјnotrgovinske razmjene, dodajući da ima statistički uticaj na pobolјšanje trgovinskog bilansa koji je ranije, u period od tri godine bio 1 od 10, a danas je 1 od 6.

Ona je dodala da postoje poteškoće sa Ceftom, ali i ravnopravnim predstavljanjem Kosova.

Izvor: Kosovo online/RV21