Portparol EU

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je za RTV21 da je nacrt statuta Zajednice srpskih opština koji je predstavljen Kosovu i Srbiji u procesu dijaloga u Briselu uravnotežen i evropski.

„Možemo samo da podsjetimo da je novi izbalansirani evropski prijedlog za formiranje ZSO relevantnim partnerima predstavio predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije tokom posjete regionu krajem oktobra. Zatim se o tome razgovaralo sa obe strane na sastanku lidera na marginama Evropskog saveta“, rekao je Stano.

On je saopštio razloge zbog kojih EU ne objavljuje sadržaj nacrta statuta ZSO.

„Prijedlog EU nije javno objavljen jer su diplomatski napori u toku. Službene dokumente nikada ne objavljujemo javno dok se o njima raspravlja. Isto očekujemo i od partnera, jer je normalna praksa u međunarodnom posredovanju da se proces vodi povjerljivo“, rekao je Stano.

On, međutim, nije dao jasan stav o tome da li EU ima procenu koja strana u procesu dijaloga ne sprovodi sporazum iz Brisela i Ohridski sporazum.

„Implementacija je odgovornost strana i one do sada nisu mogle da krenu napred i da ispune svoje obaveze“, rekao je Stano.

Izvor: Kosovo Online/RTV21