Politički analitičar

Politički analitičar i univerzitetski profesor Nexhmedin Spahiu, komentarišući izvještaj pravnih eksperata Savjeta Evrope o usklađenosti pravnog sistema Kosova sa standardima SE, rekao je za Kosovo onlajn, da je taj izvještaj uputstvo za razvijanje demokratije na Kosovu.

U izvještaju se, između ostalog, vlastima Kosova preporučuje da se uzdržavaju od upotrebe specijalnih policijskih snaga na sjeveru Kosova za obavljanje običnih policijskih zadataka, da u potpunosti poštuju nezavisnost pravosuđa, da nastave napore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, da bez daljeg odlaganja sprovedu presudu Ustavnog suda o slučaju manastira Visokih Dečani, da treba da odustanu od protivljenja osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom...

„Stvari se ne mogu srediti samo specijalnim jedinicama, već mora da se radi na razvijanju društva, integrisanju etničkih manjina u kosovsko društvo i razvijanju demokratije, a ne da se samo mir i sigurnost obezbjeđuju pomoću specijalnih jedinica. To ipak ne može da se tako dugoročno radi“, kaže Spahiu.

Govoreći o tome da li će se na terenu nešto promjeniti poslije izvještaja pravnika SE, Spahiu nije optimista, jer smatra da mnogi kadrovi na rukovodećim pozicijama nemaju dovoljno znanja.

„Vjerujem će biti neke promjene, s tim što se naše društvo jako teško pokreće, zbog toga što kadrovi na pozicijama u institucijama imaju nedostatak znanja, nedostatak iskustva. Naše školstvo ne proizvodi adekvatne kadrove za funkcije i to zapravo pokazuju rezultati PISA testa, po kojima je Kosovo na četvrtom mjestu otpozadi. To je jako ružna slika. Zbog toga se pozitivne stvari na Kosovu kreću jako sporo“, kaže Spahiu.

Izvor: Kosovo Online