Psolanik AAK-a

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Shemsedin Dreshaj izjavio je za Teve 1 da nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom u mnogim segmentima narušava bezbjednost i kosovsko zakonodavstvo, te da omogućava prisustvo Srbije na Kosovu.

"Da je naša vlada sačinila nacrt i poslala ga Briselu, kao što je tražio predsjednik SAD, ne bi smo dobili nacrt - uzmi ili ostavi, za koji smatram da u mnogim segmentima narušava bezbjednost, krši zakonodavstvo. To je moje mišljenje“, rekao je Dreshaj.

Kako je naveo, ovim nacrtom statuta ZSO - "Srbija na Kosovu".

"Kosovo mora da ima osiguranu teritoriju, drugo – mora imati osiguranu ustavnost, kao i lokalno zakonodavstvo koje funkcioniše na cijeloj teritoriji. Ovaj nacrt to ne predviđa, naprotiv on utiče na sva ova tri segmenta", smatra Dreshaj.

Prema njegovim riječima, obrazovanje i zdravstvo su dvije „paralelne linije Srbije na Kosovu“.

"Obrazovanje i zdravstvo smatraju se dvema paralelnim srpskim linijama na Kosovu. Hoćemo li sutra imati tursku paralelu, romsku paralelu? Samo da Albanci ostanu bez svojih paralelnih linija, dakle i u prosveti i u zdravstvu. Mislim da ovaj pristup nije ispravan. Treba dobro promisliti, jer sutra problemi mogu postati sve veći", dodao je Dreshaj.

Izvor: Kosovo online/Teve1.info