Po administrativnom uputstvu

Grupa građana je pokrenula inicijativu za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice Erdena Atiqa predajom zahteva predsjedniku Skupštine opštine Nedžadu Ugljaninu.

"Ja sam sada dužan da obavestim Ministarstvo lokalne samouprave gardonačelnika i Centralnu izbornu komisiju i imam pet dana da razmotrim njihov zahtev", rekao je Ugljanin za Radio Slobodna Evropa.

Ovo su koraci predviđeni administrativnim uputstvim za smenu gradonačelnika, koje je Vlada Kosova donela početkom septembra sa ciljem otvaranja puta za raspisivanje lokalnih izbora u četiri opštine na severu.

U Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku su krajem maja na vlast došli albanski gradonačelnici koje lokalno srpsko stanovništvo ne prihvata jer su bojkotovali izbore u aprilu.

Zbog ovog pitanja su podignute i tenzije a sitacija je eskalirala 29. maja kada se grupa Srba sukobila sa pripadnicima KFOR-a, vojne misije NATO-a na Kosovu.

Zapadne zemlje i EU su zbog toga od Kosova tražili da organizuju nove izbore, što je Vlada na čelu sa premijerom Albinom Kurtijem i prihvatila, ali uz uslov da aktuelni gradonačelnici budu smenjeni isključivo na osnovu zakona. To predviđa potpisivanje peticije najmanje 20 odsto građana sa pravom glasa u opštinama na severu Kosova.

Pre peticije i glasanja za smenu gardonačelnika kako bi se raspisali novi izbori, administartivno uputsvo predviđa niz tehničkih koraka, među kojima je i osnivanje takozvane inicijalne grupe koja pokreće celi proces.

Ministar za administarciju lokalne samouprave Elbert Krasniqi je 6. decembra, nakon bezuspešnog pokušaja građana da pokrenu peticiju za smenu gradonačelnika, na svom Facebook nalogu objavio korake koji su potrebni da se predzmu u tom pravcu.

"Spremni smo da odmah izvršimo svoje obaveze čim ovaj proces zvanično počne", napisao je Krasniqi.

Ukoliko proces glasanja za smenu gradonačelnika bude uspešan rezultat se šalje predsednici Kosova Vjosi Osmani, koja ima zakonski rok od 30 do 45 dana da raspiše vanredne izbore.

Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba koja ima podršku Beograda i koja je pozivala na bojkot poslednjih lokalnih izbora, sredinom oktobra je saopštila da je spremna da učestvuje na vanrednim izborima u opštinama na severu Kosova.

Oni tada nisu precizirali da li će pokrenuti proces prikupljanja potpisa za peticiju za smenu gradonačelnika, već su samo pozvali na raspisivanje novih izbora.

Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 12. oktobra pozvao predstavnike Srba na severu Kosova da iniciraju održavanje novih izbora na severu kako bi "osnovne poluge vlasti došle u ruke onih koji tamo žive".