Mišljenje analitičara

Kosovo je i dalje pod pritiskom međunarodnog faktora da pokrene procedure za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom. Poznavaoci političkih prilika na Kosovu smatraju da bi pokretanje porcedure za formiranje ZSO moglo da se desi u prvoj polovini sljedeće godine, prenosi RTK live.

Univerzitetski profesor Dritero Arifi smatra da bi to moglo da se desi u prvih šest mjeseci 2024.

„Od januara do juna. Pitanje je kako će vlada pristati na sporazum u cjelini, a ne samo na Asocijaciju. Dakle, vidi se da postoji saglasnost vlade za Udruženje, ali ipak ne zavisi sve od volje vlade, jer će zavisiti i od ocjene Ustavnog suda, da li će ovo Udruženje biti kompatibilno prema aktuelnim zakonima. Dakle, ima mnogo nepoznanica, ali ne zaboravimo da je to međunarodna obaveza. Za ovo nije potreban potpis, samo implementacija. Više vidim problem u redosljedu sporazuma, da li će on teći onako kako je dogovoreno sa EU ili će biti novog dogovora za redosljed, tako da obe strane istovremeno sprovode sve članove sporazuma. Ali potpis nije neophodan“, rekao je Arifi.

Analitičarka Arta Tahiri-Beqa smatra da je želja međunarodnog faktora da se u toku ove godine ostvari osnivanje ZSO, ali znajući stav obe strane može doći do poteškoća.

„Ako je do sada dat signal da kosovska strana podržava format, uprkos činjenici da informacija nije objavljena, onda je važno da Kosovo to podržava, to može biti ovaj format Asocijacije u korist Kosova, bez kršenja zakonitosti, teritorijalnog integriteta i Ustava Kosova. Ako je kosovska strana ta koja se tome protivi, onda možemo reći da je lopta bačena Srbiji i da je međunarodni faktor taj koji treba da se bavi Srbijom, a ne Kosovom. Kosovo na neki način počinje da ispunjava jednu od međunarodnih obaveza kao što je ova Asocijacije i može da traži svoje usluge u smislu realizacije svoje evroatlantske politike“, rekla je ona.

Nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom predstavili su Kosovu i Srbiji 21. oktobra ove godine predstavnici Francuske, Njemačke, Italije i Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon toga, dve strane su izjavile da je dokument "prihvatljiv", ali detalji o njegovom sadržaju još nisu objavljeni.

Izvor: Kosovo online/RTK live