Ambasador Njemačke

Ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rode rekao je da uprkos napretku u dijalogu, poput Briselskog i Ohridskog sporazuma, nije došlo do njihove primjene, prenosi Klan Kosova.

Govoreći o Zajednici opština sa srpskom većinom, Rohde je rekao da je Kosovo dobilo međunarodnu obavezu i da mora da je sprovede, jer je, prema njegovim ruhečima, predloženi nacrt u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova.

"Ceo proces koji je pogurala Nhemačka, posebno u predlogu za de fakto i de jure priznanje, odnosi se na ono što možemo da postignemo. Ja sam ambasador Nhemačke na Kosovu, ne u Srbiji. Zato se fokusiram na ono što Kosovo treba da uradi. Kosovo ima odgovornost u ovom procesu, a to je implementacija Zajednice opština sa srpskom većinom, što je dugoročna obaveza Kosova. Tako da očekujemo da Kosovo bude samopouzdano. Imate našu podršku i 100 odsto sam siguran da nismo predložili ništa što je u suprotnosti sa Ustavom Kosova“, rekao je Rohde.

Rode je prokomentarisao i izvheštaj Savheta Evrope i rekao da je postalo jasno da Zajednicu treba osnovati kako bi se napredovalo ka članstvu u ovoj instituciji.

"Prošle nedhelje je objavljen izvheštaj eminentnih eksperata Savheta Evrope, ako odete na stranu 13, u njemu možete pronaći rečenicu `očekujemo da će za unapređenje članstva Kosova u Savhetu Evrope Asocijacija biti implementirana'. Dakle, zadatak je jasan. Uradite to“, rekao je Rohde.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova