Politički analitičar

Univerzitetski profesor Nexhmedin Spahiu rekao je za Kosovo onlajn da je peticija građana za razriješenje gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru Kosova put ka stabilizaciji, a da je odbijanje te inicijative od strane skupština opština izbjegavanje odgovornosti zbog neznanja.

Govoreći o inicijativi građana koja je jučer ujutru odbijena u sve četiri opštine na sjeveru Kosova i odgovoru portparola CIK Valmira Elezija da je primio mejlove sa peticijama, Spahiu kaže da je to osjetljivo političko pitanje i da su zaposleni na svojim radnim mjestima morali da se konsultuju sa nekim.

„Vjerovatno su oni bili iznenađeni predajom potpisa, jer nisu očekivali, nije bilo nagovještaja da će se skupiti potpisi, pa nisu znali kako da se ophode u toj situaciji. Zbog toga što je to osjetljivo političko pitanje i oni koji ne znaju baš svoje kompetencije i rade na svojim radnim mjestima koji im zapravo ne pripadaju, uvijek moraju sa nekim da se konsultuju da bi dali adekvatan odgovor“, rekao je Spahiu i dodao da je predsjedavajući Skupštine Opštine dužan da primi potpise i da pokrene postupak o smenjivanju predsjednika opštine, da je to njihov zadatak i da moraju to da urade.

On je istakao da je njihovo odbijanje posljednica neznanja.

„Jednostavno, izbjegavanje odgovornosti zbog neznanja. Svakako će se to pokrenuti, nema kud, to je zakonski određeno. Ne može više da se kasni od dan-dva, jer ipak mora da se nađe put. To što su građani pokrenuli inicijativu o smenjivanju gradonačelnika zbog jako male legitimnosti, je sasvim u redu, i to je put ka stabilizaciji ove situacije na sjeveru Kosova, i da opštine budu vođene od strane onih koji budu imali, ne samo legalitet, već legitimitet u svojoj funkciji“, zaključio je Spahiu.

Izvor: Kosovo Online