NISU ODOBRILI SREDSTVA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otkazao je brifing visokog profila s američkim zakonodavcima zbog zastoja oko budućeg američkog financiranja zemlje. Virtualna pojavljivanja u Senatu i Zastupničkom domu bila su zakazana za jučer, ali su otkazana u posljednji trenutak.

Ovo je došlo nakon što je visoki ukrajinski dužnosnik upozorio da su u opasnosti od gubitka rata protiv Rusije ako se ne odobri dodatna američka vojna pomoć.

Čelnik Senata Chuck Schumer nije objasnio zašto se Zelenski nije pojavio.

Najviši demokrat u Domu rekao je da je ukrajinski predsjednik bio zaokupljen stvarima "u zadnji čas", ne dajući dodatne pojedinosti.

Šef štaba Zelenskog, Andrij Yermak, rekao je ranije u utorak da postoji "veliki rizik" od ukrajinskog poraza bez kontinuirane potpore SAD-a.

"Bit će teško zadržati na istim pozicijama i ljudima stvarno preživjeti", dodao je u govoru u američkom Institutu za mir u Washingtonu DC.

Yermakova strašna procjena dana je samo nekoliko sati prije nego što se Zelenski povukao s zakazane videokonferencije s američkim senatorima kako bi ih izvijestio o ratnim naporima.

Ambasada Ukrajine u Washingtonu nije odmah odgovorila na pitanje BBC-a tražeći dodatno objašnjenje otkazivanja.

Dolazi nakon ponovnog pritiska Bijele kuće za dodatnom potporom Ukrajini. Američki Kongres, međutim, još uvijek nije blizu dogovora o kompromisnom paketu potrošnje koji bi pomogao u financiranju ratnih napora.

"Nemamo novca - i gotovo nam ponestaje vremena", napisala je Shalanda Young, direktorica budžeta Bijele kuće, u pismu čelnicima republikanaca i demokrata objavljenom u ponedjeljak.

Upozorila je da bi neuspjeh Kongresa da odobri dodatnu vojnu pomoć Ukrajini prije kraja godine "oborio na koljena" naciju u njezinoj borbi protiv Rusije i da više nema "čarobnog lonca financiranja" iz kojeg bi se crpila.

Međutim, u ponedjeljak je republikanski predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson odbacio najnovije zahtjeve da se osiguraju deseci milijardi dolara dodatnih sredstava.

"Bidenova administracija nije se uspjela suštinski pozabaviti bilo kojom legitimnom zabrinutošću moje konferencije o nedostatku jasne strategije u Ukrajini, puta za rješavanje sukoba ili plana za osiguranje odgovarajuće odgovornosti za pomoć koju pružaju američki porezni obveznici", napisao je na društvenim mrežama.

Do zastoja u financiranju dolazi u trenutku kada se čini da su borbe na prvim linijama došle u praktički zastoj.

Čini se da je dugoočekivana protuofanziva Ukrajine na jugu usporena, dok se kijevske snage bore da zadrže uporište koje su uspostavile na istočnoj obali goleme rijeke Dnjepar.

Otkako je rat počeo u februaru 2022., američki Kongres odobrio je više od 110 milijardi dolara vojne i ekonomske pomoći Ukrajini. Međutim, Bidenova administracija mjesecima je upozoravala da je većina tog novca već raspodijeljena.

Prema Fredericku Kaganu, direktoru Projekta kritičnih prijetnji Američkog poduzetničkog instituta i bivšem profesoru na Američkoj vojnoj akademiji, kašnjenja financiranja već imaju vrlo stvarne posljedice na ukrajinskom bojištu. Trenutna protuofanziva protiv Rusije je smanjena, a buduće operacije povrata izgubljenog teritorija su upitne.

"Ukrajinci ovdje moraju napraviti težak izbor", rekao je. "Ako nisu sigurni da će još nešto dobiti od Sjedinjenih Država, onda moraju sačuvati ono što imaju."

Ono što ukrajinskoj vojsci treba, rekao je, jesu tenkovi, oklopna vozila, borbeni zrakoplovi, bespilotne letjelice i dalekometno oružje - a SAD je jedina zemlja koja može osigurati tu opremu brzo i u količinama koje Ukrajina treba u narednoj godini.