Informacije

Na sajtu Vlade Kosova posvećenom evropskim integracijama objavljene su informacije u vezi sa rokom za izdavanje pasoša za građane koji žele da uđu u šengenski prostor nakon 1. januara 2024. godine, kada se očekuje liberalizacija viza, prenosi "Telegrafi".

Za ulazak u šengenski prostor važno je da građani imaju važeći pasoš, koji mora da važi najmanje tri mjeseca nakon planiranog datuma odlaska iz šengenskog prostora.

"Na primjer, ako planirate da uđete u šengenski prostor 1. marta 2024. i izjavite graničnoj policiji da ćete ostati do 15. marta 2024. onda vaš pasoš mora da važi bar do 15. juna 2024. godine, odnosno tri mjeseca nakon predviđenog datuma povratka", navodi se u saopštenju.

U posljednjih mjesec dana povećan je broj građana koji su zainteresovani za dobijanje pasoša.

Evropski parlament je 18. aprila ove godine usvojio odluku da građani Kosova od 1. januara 2024. mogu slobodno da se kreću u zemljama EU.

Evropska komisija je 16. novembra predložila da se u proces liberalizacije viznog režima uključe i nosioci pasoša Republike Srbije koji žive na Kosovu, kako bi izbjegli situaciju da dio stanovništva bude lišen prava na slobodno kretanje.

Međutim, taj prijedlog Evropske komisije izazvao je brojne reakcije na Kosovu, uključujući i reakciju vlasti na Kosovu, koje su se usprotivile takvom prijedlogu.

Izvor: Kosovo online/Telegrafi