Politički analitičar

Ukoliko Kosovo postigne sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom, onda mu nova priznanja nezavisnosti neće biti potrebna i ulazak u međunarodne organizacije će biti otvoren, smatra politički analitičar Shkelzen Maliqi, a kako ističe ostalo je da se napravi „prodor“ kod još nekoliko država.

Premijer Albin Kurti i kosovska diplomatija na meti su kritika na Kosovu da su u potpunosti "podbacili" kada je riječ o novim priznanjima, kojih nije bilo od septembra 2020. godine, kada je to učinio Izrael, i da su znatno narušili imidž Kosova. S druge strane, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je podatak da je prethodnih godina, odnosno tokom vlasti u kojima je on učestvovao, čak 28 država povuklo odluku o priznanju Kosova.

Iako je, prema riječima Maliqija, Kurti imao dosta grešaka pri vođeju spoljne politike, on smatra da nije njegova krivica što se bilježi zastoj u novim priznanjima Kosova.

„Nijedna vlada već šest-sedam godina nije mogla ništa da učini da se poveća broj priznanja, nije Kurtijeva krivica, jer nema gdje, postoji samo nekoliko država kod kojih treba da se napravi prodor i to zavisi od sporazuma. Ako Kosovo uspije da pređe ovu tačku i ako se postigne dogovor, sporazum o normalizaciji odnosa i da ima to faktičko priznanje, onda ne mora više da se traži veći broj priznanja, a ulazak u međunarodne organizacije će za Kosovo vjerovatno biti otvoren“, smatra Maliqi.

"Kvantum priznanja" je odavno ispunjen, tvrdi Maliqi, ali je sada potrebno napraviti „prodor“ kod ostalih bitnih zemalja, poput Vatikana, Indije, ali i pet država EU koje nisu priznale Kosovo.

„Zemlje koje su pod uticajem Zapada, taj prozapadni blok je podržao Kosovo pod uticajem Amerikanaca, Britanaca... Ove druge zemlje koje su skeptične, među kojima su i evropske koje nisu priznale Kosovo, ali i arapske, afričke, one su ili pod uticajem Rusije, ili imaju neke druge unutrašnje probleme, kao što ima Slovačka ili Španija, zbog kojih nisu bile spremne da priznaju Kosovo. Nekoliko zemalja bi trebalo, ili je blizu da u određenim okolnostima prizna Kosovo, kao što je Vatikan, koji je jako važan i za Latinsku Ameriku, ili možda Grčka. Sada, u posljednje vrijeme i od Španije se očekuje da možda može da ublaži stavove, s obzirom na novu vladu koja nije tako stabilna. Ako se postigne sporazum, može doći do toga da se 'istopi' ta blokada koja u Briselu postoji oko priznanja Kosova“, rekao je Maliqi.

Izvor: Kosovo Online